Caută
Close this search box.

Tulpina Omicron a devenit deja dominantă, în orașele mari

omicron

Sistemul Medical MedLife a anunțat luni, 17 ianuarie, noi rezultate în urma procesului săptămânal de evaluare pre-screening PCR a probelor pozitive COVID-19, efectuat pentru identificarea cazurilor suspecte de infectare cu tulpina Omicron.

Astfel, potrivit reprezentanților companiei, din 349 probe analizate săptămâna trecută, 274 prezintă suspiciune de infectare cu noua tulpină, ceea ce reprezintă o pondere de 79% din lotul analizat.

Ponderea cea mare de cazuri suspecte analizate per județ vine din Cluj (96% ), urmată de Timișoara (73%) și București / Ilfov (72%). Au mai fost identificate cazuri suspecte în județele Gorj, Alba, Bistrița Năsăud, Maramureș și Satu Mare.

MedLife a anunțat că toate cele 137 de cazuri suspecte identificate săptămâna trecută în urma evaluării pre-screening au fost confirmate cu noua tulpină în urma secvențierii.

“Deși Delta nu a dispărut în totalitate, se pare că Omicron este responsabil de creșterea abruptă a îmbolnăvirilor, în special în orașele mari, având o rata de transmitere mai mare comparativ cu varianta anterioară.

În plus, spre deosebire de Delta, tulpina Omicron este caracterizată și de o rată de reinfectare mai mare în rândul vaccinaților și a celor trecuți prin boală”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvențiere desfășurat de MedLife.

Deși varianta Omicron este considerată, aparent, mai blândă comparativ cu Delta, specialiștii în sănătate se raportează la acest val al pandemiei cu la fel de mare precauție ca și până acum.

Ads

“Omicron este o variantă mai contagioasă în comparație cu cele anterioare întrucât prezintă o încărcătură virală mai mare la nivelul tractului respirator superior. Mai mult decât atât, s-a observat că această tulpină infectează mai ușor persoane ce prezintă imunitate dobândită prin vaccin sau prin infectare anterioară, ceea ce reprezintă un avantaj pentru virus și un dezavantaj pentru noi.

E adevărat că până acum, cel puțin, formele de boală date de Omicron în cazul persoanelor care aveau imunitate nu sunt la fel de grave, însă acest lucru nu înseamnă că această nouă tulpină nu reprezintă un pericol.

Este foarte probabil să asistăm la o creștere a spitalizărilor și a cazurilor din ATI în perioada următoare, în legătură directă cu numărul mare de infectări pe care România îl va înregistra”, a adăugat Dumitru Jardan.

“În condițiile unei testări adecvate, numărul cazurilor de COVID-19 din România s-ar dubla la 3-4 zile”

Reprezentanții MedLife au anunțat încă de la sfârșitul anului trecut că România se va confrunta începând cu jumătatea lunii ianuarie cu o creștere rapidă și continuă a numărului de infectări, în contextul răspândirii tulpinii Omicron la nivel național.

“Rezultatele programelor noastre de pre-screening și secvențiere confirmă nivelul accelerat de răspândire a noii tulpini și explică evoluția continuă a numărului de cazuri la nivel național.

Vedem cum noua tulpină acaparează deja orașele mari, precum Cluj, Timișoara și București, acestea fiind, de altfel, județele cu cel mai mare număr de cazuri zilnice raportate. Dacă ar exista o testare adecvată, probabil că numărul real al infectărilor s-ar dubla la fiecare 3-4 zile.

Impactul numărului real de îmbolnăviri se va vedea în următoarele două săptămâni la nivelul sistemului sanitar, prin creșterea spitalizărilor și a numărului de pacienți internați la ATI. Iar atunci când rata de ocupare a paturilor din spitalele COVID va depăși 75% vom resimți, cu adevărat, pericolul acestui val al pandemiei.

Pentru a evita această situație, se impune aplicarea de urgență a unor măsuri coerente, care să țină cont de particularitățile noii tulpini, precum rata mare de transmitere și incidența crescută în rândul copiilor și adolescenților.

Spațiile închise aglomerate, așa cum sunt și sălile de curs, se pot transforma, cu ușurință în adevărate focare de infecție. Astfel, decizia de a menține școlile deschise indiferent de rata de incidență și trecerea în regim online abia când ajungem la ocuparea a 75% din capacitatea spitalelor ar trebui re-evaluată până nu e prea târziu.

Aplicarea și respectarea unor măsuri de siguranță eficiente, asociate cu vaccinarea și testarea adecvată ar putea limita efectele valului 5 al pandemiei”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri