Caută
Close this search box.

USR solicită Comisiei de la Veneţia un punct de vedere pe independenţa magistraţilor, cazul judecătorului Danileţ şi proiectul de desfiinţare a SIIJ

usr

Uniunea Salvaţi România anunţă că o solicitare a sa a fost adoptată, luni, în Comisia de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), iar Comisia de la Veneţia va fi sesizată pentru a emite un punct de vedere cu privire la independenţa magistraţilor din România după excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ şi publicarea noului proiect de desfiinţare a SIIJ, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al USR, solicitarea a fost prezentată de parlamentarul Iulian Bulai, reprezentantul USR la APCE, şi votată cu 23 de voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”. Reprezentanţii PSD şi PNL din acest for au fost printre puţinii care s-au opus solicitării, spun cei de la USR.

„Nu suntem singuri. Am solicitat Comisiei de la Veneţia să emită un punct de vedere pe speţele: independenţa magistraţilor (cazul judecătorului Danileţ şi nu numai) şi pe proiectul de desfiinţare a SIIJ – proiectul iniţiat de ministrul Predoiu care nu rezolvă problema pe fond: bâta politică de sancţionare a magistraţilor independenţi. (…) MVC trebuie respectat, SIIJ trebuie să dispară pe bune, nu doar pe hârtie. (…) PSD-PNL trebuie să facă lucrurile corect şi transparent, nu îi vom lăsa să mimeze reformele în domeniul justiţiei”, a declarat deputatul Iulian Bulai, citat în comunicat.

La rândul său, vicepreşedintele USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, afirmă că această solicitare „este o victorie importantă, pentru că se trage un semnal puternic de alarmă privind posibile derapaje de la angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană şi privind atacurile la care sunt supuşi magistraţii independenţi”.

„În plus, este esenţial ca proiectul propus de ministrul Cătălin Predoiu pentru desfiinţarea Secţiei speciale să fie verificat de Comisia de la Veneţia. Proiectul ministrului Predoiu nu reface competenţa DNA, fiind împotriva recomandărilor din MCV şi a avizului anterior al Comisiei de la Veneţia. Practic, reînfiinţează o SIIJ la Parchetul General, cu filiale la parchetele de pe lângă Curţile de Apel, şi mută selecţia procurorilor noii structuri la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea”, susţine Stelian Ion.

Acesta adaugă faptul că „lucrurile nu pot rămâne aşa cum îşi doresc actuala coaliţie PSD-PNL-UDMR, ministrul Predoiu şi preşedintele Iohannis”.

„Justiţia trebuie să fie apărată de orice fel de ingerinţe, ţinută departe de indicaţii politice, iar hărţuirea magistraţilor trebuie să înceteze. Proiectul ministrului Predoiu nu oferă aceste garanţii şi este nevoie de o opinie obiectivă, cum este cea a Comisiei de la Veneţia”, spune el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri