Caută
Close this search box.

Ziua Culturii Naţionale şi ziua lui Mihai Eminescu, celebrate la TVR şi în alte instituţii de cultură

Ziua Culturii Naţionale

Mai este citită opera lui Eminescu, mai plac versurile sale, ajunse în aproape toate colţurile lumii, şi cât de actuale sunt scrierile sale politice?

Universalitatea operei sale poetice a fost recunoscută şi de UNESCO, poemul Luceafărul a intrat în Guiness Book of Records, iar numele poetului a fost atribuit unui crater de pe Marte şi chiar unei mici planete.

Ziua Culturii Naţionale, sub geniul marelui poet, va fi celebrată astăzi de Televiziunea Română prin difuzarea unor programe culturale de înaltă ţinută.

„Ar fi meritat un Nobel pentru literatură, dar acest premiu nu se acordă postum”, afirma academicianul Eugen Simion, fostul preşedinte al Academiei Române, care a militat şi a reuşit, cu sprijinul Academiei, ca ziua de 15 ianuarie să fie legiferată drept Zi a Culturii Naţionale.

Parlamentul a aprobat această lege în 2010, iar în expunerea de motive a iniţiatorilor legii se arată că ”Ziua Culturii Naționale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, ţi a proiectelor culturale de interes naţional”.

Există precedente pentru această sărbătoare şi în alte ţări europene, în Spania, Ziua culturii a fost fixată de ziua morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, de ziua naşterii lui Luis de Camoes. Mai mult, şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.

Galeriile MNAR vor putea fi vizitate cu acces gratuit, de la ora 18,00, până la ora 22,00 (ultimul acces, la ora 21,00).

În Galeria de Artă Românească Modernă se vor organiza ghidaje, sub genericul „Sentimentul naţional în pictura românească modernă” ce vor avea loc la orele 18,00 şi 20,00, iar în Galeria de Artă Veche Românească de la orele 19,00. Accesul la ghidaje se va face doar cu înscriere prealabilă la adresa programări@art.museum.ro până vineri, la ora 14,00.

Sediul central cu toate galeriile, inclusiv cea naţională, expoziţiile temporare şi muzeele satelit se vor putea vizita în program normal sâmbătă, respectiv de la 10,00 la 18,00, în condiţiile obişnuite de acces.

Sub acelaşi semn al celebrării Zilei Culturii Naţionale, Muzeul Naţional de Artă al României în parteneriat cu Fundaţia Bonte lansează Bursa Fundaţiei Bonte pentru cercetarea patrimoniului MNAR.

Aceasta va fi oferită prin concurs cercetătorilor care îşi propun să studieze vastul patrimoniu artistic al MNAR. Detaliile despre bursă, condiţii de înscriere, selecţie şi calendar vor putea fi regăsite pe site-ul MNAR (www.mnar.arts.ro) şi pe pagina de Facebook începând cu data de 15 ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri