Caută
Close this search box.

140 de urși vor fi împușcați și 80 relocați. Ordin lansat în dezbatere publică de Ministerul Mediului

single-use plastic

220 de urși ar urma să fie capturați în următoarea perioadă pentru că obișnuiesc să intre în zone locuite și fac pagube. Aprobarea trebuie să vină de la ministrul Mediului, care a pregătit un ordin. În document se precizează că 140 de urși ar urma să fie împușcați. 80 vor fi relocați cu o condiție: să nu devină între timp mai periculoși.

30 dintre cei 220 de urși care urmează să fie capturați sunt în Harghita, zona în care sunt și cei mai mulți oameni atacați de aceste animale. Este și județul în care urșii s-au înmulțit mai mult. Locuitorii comunei Plăieșii de Jos chiar sunt supărați că autoritățile nu rezolvă problema.

Potrivit ordinului lansat în dezbatere publică de Ministerul Mediului, din cei 220 de urși, 140 vor fi împușcați și 80 relocați în primă fază. Dar dacă devin agresivi, şi dintre aceştia unii vor fi împuşcaţi.

Tanczos, Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Nu aș putea să privesc nepăsător acele situații când viața oamenilor este pusă în pericol. Doar în localitățile unde au fost pagube și au fost incidente, doar acolo se aprobă aceste cote de intervenție.”

Activiștii care se ocupă cu protejarea animalelor sălbatice le cer decidenților să fie transparenți.

Mihai Pop, Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice: „E nevoie de o transparentizare atât la nivel de decizie, e nevoie de o mai bună eficiență la partea de implementare a acestor derogări și e nevoie, de asemenea, de foarte multă maturitate.”

Cristina Lapiș, fondatoarea Rezervației de Urși de la Zărnești: „Termenul de ‘recoltare’, de ‘extragere’ sunt termeni care creează confuzie. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume – și anume faptul că se hotărăște uciderea urșilor. Din păcate, asta nu e o soluție și nu va rezolva această problemă.”

Nu de aceeași părere sunt și reprezentanții vânătorilor.

Radu Ghidău, avocat, Federația Asociațiilor Vânătorești: „Nu este un act normativ care dă dreptul la vânătoare, ci reglează situații punctuale (…) pe baza unui algoritm determinat de locurile în care a apărut cel mai mult ursul și agresivitatea animalului față de om. Avem 26 de morți în ultima perioadă, în 4 ani de zile, în urma atacurilor la urși, și peste 200 de oameni răniți.”

Ursul brun este o specie protejată în Europa, iar vânătoarea este interzisă.

În România pot fi date derogări pentru stabilirea unor cote de vânătoare. În acte, țara noastră are cei mai mulți urși bruni din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri