Caută
Close this search box.

A început cel mai amplu exercițiu comun Rusia-Belarus de după Războiul Rece

lavrov

Suntem în cel mai periculos moment aL crizei ucrainene. Afirmația îi aparține premierului Boris Johnson care s-a întâlnit astăzi la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Este ziua în care a început cel mai amplu exercițiu comun Rusia-Belarus de după Războiul Rece.

Se estimează că la aceste exerciții participă aproximativ 30.000 de militari. Nu se știe cu exactitate câte efective sunt angrenate în aceste manevre. Se știe însă, cel puțin așa declara purtătorul de cuvânt al Kremlinului, că Rusia își va retrage toate forțele armate din Belarus după încheierea aplicațiilor”, potrivit corespondentului TVR la Moscova, Liviu Iurea.

În câteva zile încep și exercițiile navale în Marea Neagră. Reuters menționează că autoritățile de la Kiev acuză Moscova că prin aceste manevre blochează navigația prin strâmtoarea Kerci care asigură trecerea din Marea Neagră în Marea Azov.

„Ne aflăm probabil în cel mai periculos moment, azi şi în următoarele zile, din ceea ce este poate cea mai mare criză de securitate cu care s-a confruntat Europa în ultimele decenii, şi trebuie să luăm deciziile corecte”, spune premierul britanic Boris Johnson.

De altfel, secretarul general NATO, pe care Boris Johnson l-a întâlnit la Bruxelles pe fondul mobilizării rusești de la granița cu Ucraina, a lansat un nou avertisment la adresa Moscovei.

„Rusia are de ales: ori alege calea diplomației, și suntem gata să stăm la masa discuțiilor, ori alege confruntarea și atunci va plăti un preț mare”, spune Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, potrivt TVR.

Dar căile diplomatice nu au fost epuizate chiar dacă întâlnirea de la Moscova a lui Serghei Lavrov cu Liz Truss, ministrul britanic de Externe, nu a înregistrat vreun progres. Șefa diplomației britanice a cerut Moscovei să renunțe la retorica din timpul războiului rece, precizând că o continuare a agresiunilor va avea consecințe grave.

„Sunt dezamăgit că am purtat un dialog al surzilor. Se pare că auzim, dar nu ascultăm. Explicaţiile noastre cele mai detaliate au căzut pe un teren nefertil”, spune Serghei Lavrov.

Potrivit Ministerului rus de Externe, Moscova dorește acum ca Ucraina să scoată din țară armele și echipamentele militare primite și oprirea exercițiilor comune cu NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri