Caută
Close this search box.

Aurescu, la BBC: Rusia să înțeleagă că e în propriul interes să nu înceapă un conflict

bogdan aurescu

România i-a transmis din nou Rusiei că baza de la Deveselu nu reprezintă o amenințare, a declarat șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, în cadrul unui interviu pentru BBC.

Ministrul de externe este de părere că încă mai e timp pentru ca diplomația să rezolve situația tensionată de la granița Ucrainei cu Rusia, mai ales că este și interesul Kremlinului să evite un conflict.

„Sperăm că nu va începe războiul. Acesta este obiectivul principal al eforturilor diplomatice actuale. Sperăm ca Rusia să înțeleagă că este în propriul interes să nu înceapă un conflict.

Încă mai este loc pentru diplomație și ar trebui să folosim la maximum această ocazie. Scutul de la Deveselu nu are capacități ofensive, are doar rol de apărare, nu poate fi dotat cu rachete ofensive precum Tomahawk.

Noi i-am sugerat deja Rusiei posibilitatea punerii în aplicare a unui mecanism transparent, pentru a verifica și a se convinge că nu există rachete ofensive pe teritoriul României. Desigur, am sugerat ca acest mecanism să se bazeze pe reciprocitate”, a transmis ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul unui interviu oferit BBC, citat de Digi24.

Aurescu le-a transmis românilor că în acest moment nu există nici un pericol ca România să fie atrasă într-un conflict militar cu Federaţia Rusă, astfel că nu ar trebui să fie speriați de această ipoteză.

El a adăugat că, în cazul unei acţiuni militare a Rusiei în Ucraina, „există un răspuns care va fi dat Federaţiei Ruse”.

„Ne-am pregătit deja pentru acest răspuns şi el va fi în termeni în care eu sper că Federaţia Rusă trebuie să fie conştientă că nu-şi doreşte un astfel de răspuns. Este vorba de un răspuns din partea NATO pe de o parte, printr-o consolidare proporţională, dar consistentă a flancului estic, pe de altă parte răspunsul este reprezentat de o reacţie a Uniunii Europene printr-un pachet foarte robust, foarte substanţial de sancţiuni”, a spus ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri