Caută
Close this search box.

BNR a majorat dobânda de politică monetară cu 2,5%

bnr

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% la sută pe an, începând cu data de 10 februarie 2022.

Analiștii BCR, a doua cea mai mare bancă din România, se așteptau la o creștere de doar 25 de puncte de bază, potrivit unei note trimise investitorilor, anunţă Wall-Street.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința din 9 februarie 2022, a mai decis: majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,5%, de la 3% pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1,5%, de la 1% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022.

S-a mai decis păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Rata anuală a inflației a crescut la 8,19 la sută în decembrie 2021, de la 7,80 la sută în noiembrie, urcând și mai mult deasupra limitei superioare a intervalului țintei, în principal ca efect al continuării scumpirii produselor energetice.

Pe ansamblul anului 2021, rata anuală a inflației s-a mărit, astfel, cu 6,13 puncte procentuale (de la 2,06 la sută în decembrie 2020). O proporție de 80 la sută din creștere a venit însă din majorarea prețurilor la gaze naturale, energie electrică și combustibili, iar jumătate din aportul de doar 15 la sută adus de inflația de bază a aparținut alimentelor procesate, rata anuală a inflației CORE2 ajustat avansând la 4,7 la sută în decembrie 2021, de la 3,3 la sută în decembrie 2020.

Prin urmare, creșterea ratei anuale a inflației a fost determinată aproape integral de șocurile globale pe partea ofertei, ce au antrenat o ascensiune puternică a inflației pe plan mondial în 2021, inclusiv în numeroase state europene.

Pe plan intern, efectele acestora au fost potențate de liberalizarea pieței energiei electrice pentru consumatorii casnici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri