Caută
Close this search box.

CCR scoate din nou SRI din dosarele penale. Scapă toţi infractorii contra securităţii naţionale şi teroriştii

ccr

CCR a decis că este neconstituțională legea de aprobare a ordonanței din anul 2016, care prevedea că SRI poate fi organ special de cercetare penală și poate pune în executare mandatele de supraveghere tehnică, în cazul infracţiunilor contra securităţii naţionale, prevăzute în Codul penal, şi a infracţiunilor de terorism.

De asemenea, CCR a declarat neconstituționale articolele pe această temă, din ordonanța amintită ,care este în vigoare și care a fost emisă de Guvernul Cioloș, în mandatul ministrului Justiției, Raluca Prună.

La vremea respectivă, Guvernul a modificat prevederi din Codul de procedură penală, legea 304 de organizare judiciară și Legea SRI, ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale, care declara neconstituțional articolul din Codul de procedură penală, pe baza căruia SRI putea face supravegherea tehnică, la cererea procurorului.

Mai exact, era vorba despre sintagma „alte organe specializate ale statului”, despre care magistrații constituționali spuneau că nu respectă Constituția și este neclară, pentru că nu spune explicit la cine se referă.

Ca urmare a acestei decizii, după avizul CSAT, Guvernul a emis o OUG, conform căreia lucrătorii SRI pot fi desemnați organe de cercetare penală speciale, pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, în cazul infracțiunilor de siguranță națională și terorism.

Acum, șase ani mai târziu, CCR a decis cu majoritate de voturi că legea de aprobare a ordonanței este neconstituțională, precum și mai multe dispoziții din OUG care este în vigoare, în acest moment.

În cauză, au fost conexate trei sesizări de neconstituționalitate, ridicate de Avocatul Poporului, AUR, PSD, PNL, precum și de deputați neafiliați și un deputat al Grupului Minorităților Naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri