Caută
Close this search box.

Ciucă, Ciolacu, Cîţu, la şedinţa solemnă a Parlamentului

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, că anii trecuţi de la aderarea României la Uniunea Europeană au echivalat cu transformări semnificative în beneficiul cetăţenilor români.

„Cei 15 ani de la aderarea României au echivalat cu transformări semnificative în beneficiul cetăţenilor noştri. De asemenea, a fost o perioadă în care am înţeles importanţa şi am susţinut o Uniune Europeană puternică, solidară, coezivă.

România şi-a dorit să intre în Uniune şi a fost primită ca urmare a voinţei românilor, care şi-au dorit democraţie, libertate, economie de piaţă, atunci când au ieşit în stradă pentru a răsturna regimul totalitar comunist”, a declarat Ciucă, la şedinţa solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor, dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la UE, potrivit Agerpres.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat, miercuri, la şedinţa solemnă a Parlamentului, că la 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană este nevoie de un nou pact politic, precum momentul Snagov, care să dea direcţie României în UE în perioada următoare.

„Încă de la apariţia statului român modern, poporul român a îmbrăţişat cu entuziasm şi pasiune cultura occidentală şi, în special, pe cea franceză. Perioada paşoptiştilor, cea a regalităţii, în timpul şi între cele două războaie mondiale, alegerea românilor a fost mereu Europa. După o îndepărtare forţată în anii comunismului, anul 1989 a însemnat reafirmarea cu toată puterea şi determinarea unui popor dornic de libertate a apartenenţei la proiectul european.

A urmat un drum lung marcat de numeroase decizii şi reforme dificile, dar care a culminat în anul 2007 cu unul dintre cele mai semnificative momente ale istoriei noastre recente – aderarea la Uniunea Europeană. Acel moment a fost o mare victorie a României, dar în egală măsură şi o victorie Europei”, a transmis Ciolacu, la şedinţa la care participă şi ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian.

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, miercuri, că intrarea României în Uniunea Europeană este „benefică” şi „necesară”, chiar dacă există şi alte opinii.

„Intrarea în UE este benefică pentru toţi românii, dar, în acelaşi timp, necesară, chiar dacă unii dintre noi au alte opinii. Poate prea des în ultimii ani unii politicieni au folosit sau au promovat negativ aderarea României la UE.

Totuşi, este o realitate de necontestat că aderarea la UE a adus bunăstare, libertate, securitate României (…) şi românilor, indiferent de forma ei definită de Constituţie: alimentară, financiară, socială sau sanitară.

Cele mai mari câştiguri pentru România şi români sunt cele trei mari libertăţi care nu au existat înainte de aderare: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor şi a capitalurilor”, a subliniat preşedintele Senatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri