Caută
Close this search box.

Covid-19 Omicron BA.2, dominantă în Danemarca, 1,5 mai contagoasă decât Omicron

omicron ba.2

Subvarianta Omicron BA.2 este o dată şi jumătate mai contagioasă decât varianta originală BA.1. BA.2 este varianta dominantă în Danemarca şi e mai susceptibilă să infecteze persoane nevaccinate, relatează AFP.

”Studiul arată că, dacă o persoană din gospodăria ta este infectată cu BA.2, există un risc per ansamblu de 39% ca alt membru al gospodăriei să se infecteze în prima săptămână. În schimb, dacă persoana este infectată cu BA.1, riscul este de 29%”, a anunţat autoritatea daneză de control al bolilor infecţioase (SSI).

Subvarianta BA.2 – care este dominantă în Danemarca, unde a detronat varianta Omicron BA.1, a SARS-CoV-2, este, potrivit unor calcule preliminare, o dată şi jumătate mai contagioasă decât BA.1, anunţa SSI.

”Persoanele nevaccinate sunt, de asemenea, mai susceptibile să fie infectate cu BA.2 în comparaţie cu BA.1”, subliniază, citată în comunicat un medic de la SSI, Camilla Holten Møller.

Acest studiu mai arată că persoanele vaccinate şi mai ales cele care au fost vaccinate cu doza booster sunt mult mai puţin susceptibile să fie infectate, notează ea.

În pofida unui număr-record de cazuri, în contextul în care s-a înregistrat o creştere cu 43% a infecţiilor, în şapte zile, această ţară scandinavă, cu 5,8 milioane de locuitori, ridică azi toate restricţile împotriva Covid-19.

Autorităţile îşi susţin această decizie evocând un nivel important de vaccinare şi faptul că boala cauzată de varianta Omicron este mai puţin gravă.

Acest studiu a fost realizat de către cercetători de la SSI, în colaborare cu universităţi daneze, în perioada 20 decembrie-18 ianuarie, asupra a aproximativ 18.000 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri