Caută
Close this search box.

Cristian Ghinea (USR): Rafila, nu fi puturos, pune mâna şi fă spitale!

cristian ghinea

Fostul ministru al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, îl acuză pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, că îi este lene să lucreze la operaţionalizarea agenţiei care ar trebui să construiască spitale, ANDIS, şi să definitiveze lista de 25 de spitale, din PNRR.

„Le e lene să muncească la asta, Rafila se ocupă să cumpere televizoare în minister”, afirmă el. Ghinea explică la ce vor fi folosiţi banii pentru asistenţa tehnică din PNRR.

„Rafila, nu fi puturos, pune mâna şi fă spitale! PSD e încurcat de cele 1,7 miliarde de euro din PNRR, pentru construcţia de spitale. Se dau de ceasul morţii să găsească scuze şi să inventeze pretexte, ca să nu le facă”, adaugă el.

MInistrul Sănătăţii, Alexandru Rafila i-a răspuns fostului ministru Cristian Ghinea, afirmând că limbajul reprezentantului USR a lăsat de dorit. ”M-am gândit la chestiunea cu cei şapte ani de-acasă”, a mai comentat Rafila.

„Rafila, nu fi puturos, pune mâna şi fă spitale! PSD e încurcat de cele 1,7 miliarde de euro din PNRR pentru construcţia de spitale. Se dau de ceasul morţii să găsească scuze şi să inventeze pretexte ca să nu le facă.

De asta şi atacă PSD continuu PNRR, pentru că impune un mod de a face lucrurile pe care ei nici nu-l ştiu, nici nu-l vor. Marcel Ciolacu a fluturat nişte cifre bombă: cică ar fi în PNRR o chestie cu 30 de milioane bani de consultanţă la 5 milioane investiţii.

Pam-pam, titluri de presă. I-am propus un pariu: îi dau încă trei indemnizaţii de revoluţionar ca cea pe care o ia ”eroul” Marcel, dacă aduce exemplul. Nimic”, a scris Ghinea pe Facebook, conform News.ro.

El a explicat că agenţia care ar trebui să construiască spitale (ANDIS) este finanţată din PNRR. Asta înseamnă 5 milioane pentru funcţionarea sa (salarii, dotări), până în 2026, şi 25 de milioane, pentru tot ce înseamnă asistenţă tehnică la construcţia de spitale.

„Cât e investiţia de fapt? Staţi jos? 1,7 MILIARDE EURO. Repet: Un miliard plus 700 milioane. Euro. Cât de analfabet să fii să crezi că salariile de la ANDIS sunt ”investiţii” şi să omiţi 1,7 miliarde cât e investiţia în spitale? De ce e ANDIS în PNRR?

După ce am convins Comisia să ne acorde o sumă atât de mare pentru Sănătate (2,6 miliarde, din care 1,7 pentru spitale) s-a pus întrebarea legitimă: dar cine le construieşte?

Da, suntem ţara unde tătucul lui Marcel şi al lui Rafila, Liviu Dragnea, a promis 8 spitale regionale şi în 3 ani de guvernare nu au început nici măcar unul. Explică asta la Bruxelles, că aveam bani europeni de 3 spitale, borfaşii nu s-au apucat de nici unul, dar au promis 8 şi nici din alea nu au făcut vreunul”, a continuat Ghinea.

El a susţinut că faptul că se semnează contracte pentru spitalele regionale la Cluj, Iaşi şi Craiova li se datorează foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă.

„Ministerul Sănătăţii are două direcţii generale care se calcă în picioare, una pentru spitale regionale (făcute pe fonduri UE) şi o alta pentru spitale din fonduri UE. Ştiu că uneori par glumeţ, dar e o reacţie la absurdul situaţiei, chiar atât de stupizi sunt.

Deci eram cumva blocaţi: cum să justificăm suma de spitale fără să schimbăm nimic acolo? Aşa că am decis să înlocuim acele direcţii cu ANDIS. Evident, directorimea din MS e acum isterizată că pierde postul călduţ şi se agită. Iar Rafila îi ţine în braţe.

Prima investiţie de când e ministru a fost să cumpere televizoare în tot ministerul – nu glumesc nici cu asta, e pe bune. Atât înţelege din investiţii în sănătate”, a afirmat Cristian Ghinea.

El a subliniat că a fost o „mare reuşită” să poată fi finanţate ANDIS şi cheltuielile tehnice pentru spitale din PNRR, întrucât acest lucru e posibil doar în mod excepţionat.

„În concluzie, nici vorbă de ”consultanţă” de 25 milioane la investiţii de 5 milioane. Ci investiţii de 1,7 miliarde în spitale şi 30 de milioane pentru tot aparatul care le face, pe 5 ani”, a arătat el.

Ghinea a detaliat ce înseamnă consultanţa (de fapt, asistenţă tehnică):

– Studii de fezabilitate (da, e nevoie, proiectele nu cresc în pomi, nu avem spitale pentru că PSD crede că un spital se face ca o vilă de baron, aşa. Nu e cazul).

– Monitorizarea de şantier (trebuie să iei oameni specializaţi)

– Asistenţă pentru achiziţia şi instalarea echipamentelor medicale (da, şi aici trebuie să iei experţi, să nu mai păţim că dăm bani pentru echipamente nefolosite).

– Pregătirea personalului ANDIS pentru elaborare modele financiare şi de cost/beneficiu (aş explica pentru PSD, dar nu vreau să creadă că sunt rău cu ei, să caute pe google).

– Asistenţă pentru elaborarea şi verificarea normelor de siguranţă (ca să nu mai explodeze şi alte grozăvii)”.

„E mult 25 de milioane pentru toate astea, pentru 25 de spitale pentru 5 ani? Dacă aşa crede Rafila şi vrea să facă economii, să le facă cu experţii de la PSD. Să zică Comisiei: doamna, s-au bătut Ghinea şi Mihăilă să pună bani pentru şantiere, dar nu avem nevoie, le organizăm noi cu experţii PSD. Şi gata”, a adăugat Ghinea.

El consideră că este vorba despre o „şaradă”.

„Evident că se pregătesc să o dea de gard. În martie trebuie elaborate criteriile de selecţie a spitalelor. ANDIS trebuia să fie deja operaţională şi nu este. În iunie trebuie să bată în cuie lista de 25 de spitale din PNRR. Le e lene să muncească la asta, Rafila se ocupă să cumpere televizoare în minister.

Soluţia? Să zicem că ia Ghinea consultanţă. (…) O să mă ocup eu de verificat şantiere de spitale, instalat echipamente, norme de siguranţă? Nu, nu mă pricep, nu am de gând şi nu aş face-o. E un non-subiect inventat de PSD pentru că le-am dat de muncă prin PNRR şi sunt puturoşi. Băi, oricât încercaţi să lipiţi asta de mine, nu ţine.

Organizaţia pe care am fondat-o şi care devine coşmarul leneşilor nu ia fonduri din PNRR. Suntem aici ca să arătăm cine face şi cine nu face din PNRR, nu avem nici o treabă cu statul şi cu banii din PNRR”, a afirmat Ghinea.

Potrivit acestuia, este vorba despre un atac preventiv.

„Asta îi va isteriza suplimentar pe Ciolacu şi Rafila. Urmează informaţii bombă despre Rafila şi lenea lui care va deveni proverbială. Tot acest atac e unul preventiv, pentru că ei ştiu că eu ştiu. Ciolacu, Rafila – sunteţi pe cale să rataţi şansa de a investi 1,7 MILIARDE euro în spitale. O să fiu aici să vă toc cu asta. Puneţi mâna la muncă, putorilor!”, a încheiat Ghinea.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că nici un angajat al Ministerului Sănătăţii nu a lucrat şi nu a văzut PNRR, fiind descoperite destul de multe lucruri ciudate.

Ministrul susţine că de multe ori valoarea consultanţei este mai mare decât valoarea obiectivului, dând exemplul unui proiect de cinci milioane de euro, cu consultanţă de 25 de milioane.

”Am pus documentele la dispoziţia Corpului de Control al prim-ministrului”, a afirmat Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri