Caută
Close this search box.

Danemarca îşi plasează în stare de alertă un batalion ce poate fi mobilizat de NATO, din cauza tensiunilor cu Rusia

danemarca

Danemarca anunţă că-şi consolidează pregătirea militară, din cauza unei presiuni militare inacceptabile, exercitate de Rusia, asupra Ucrainei. Copenhaga îşi plasează în alertă un batalion, care poate fi mobilizat în cadrul NATO, relatează AFP.

Armata daneză ”va consolida pregătirea batalionului de luptă pus la dispoziţia NATO, pentru ca acesta să fie dispoinibil în cinci zile”, cu mult mai rapid decât cele 30 de zile prevăzute anterior, anunţă Ministerul danez al Apărării, citat de News.ro.

Acest batalion de 700-800 de oameni urmează să fie mobilizat la Slagelse, la aproximativ 90 de kilometri vest de Copenhaga, precizază într-un comunicat ministerul.

În contextul în care Occidentul se teme de o invazie a Ucrainei de către Rusia, Copenhaga intenţionează să desfăşoare, de asemenea, două avioane de luptă de tip F-16 pe Insula Bornholm, la marea Baltică, ”dacă acest lucru este considerat necesar pe plan operaţional”.

În timpul verii, avioane de tip F-16 au fost plasate în mod provizoriu pe această insulă, în urma încălcării spaţiului aerian danez de către Rusia.

”Pentru moment, nu există o ameninţare sporită la adresa Danemarcei sau (Insulei) Bornholm”, declară agenţiei daneze de presă Ritzau comandantul forţelor armate daneze Flemming Lentfer.

”Ne consolidăm posibilităţile militare pentru a putea reacţiona mai rapid dacă o cere situaţia”, a declarat el.

În vederea unei consolidări a dispozitivului NATO în Europa de Est, Danemarca a trimis în ianuarie o freagtă la Marea Baltică şi a desfăşurat patru avioane de vânătoare de tip F-16 în Lituania.

Această ţară scandinavă, care este de asemenea un stat membru al Uniunii Europene (UE), s-a declarat pregătită să trimită echipament militar Ucrainei, pentru care a deblocat aproape 80 de milioane de euro.

Această anvelopă se adaugă, astfel, unui ”program de susţinere” în valoare de 22 de milioane de euro, anunţat la jumătatea lui ianuarie de către şeful diplomaţiei daneze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri