Caută
Close this search box.

Dr. Radu Țincu îl contrazice pe Rafila: Deschiderea școlilor trebuie să țină cont de incidența îmbolnăvirilor din unitatea respectivă

Radu Țincu

Tot mai mulți părinți cer suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică în școli și trecerea acestora în online. Sunt și medici care consideră că, pentru siguranţa elevilor, ar trebui schimbată regula potrivit căreia unitățile de învățământ se închid abia când în spitale se ocupă trei sferturi dintre paturile pentru bolnavii COVID.

Părinții, elevii și profesorii vor o schimbare în felul în care se decide trecerea claselor în online. Unii spun că infrastructura școlilor ar trebui să permită acest sistem hibrid tot timpul pentru cazurile de îmbolnăvire.

Asociațiile de părinți și de elevi spun că au propus autorităților ca școlile să aibă posibilitatea trecerii în online în funcție de situațiile particulare din fiecare unitate.

„Nu e normal să ţinem cont doar de 3 cazuri consecutive într-o săptămână la o clasă, având în vedere că pot fi mai multe clase în cadrul unităţii de învăţământ cu câte două cazuri sau cu câte un caz şi chiar vorbim de un focar dacă avem 20 sau 30 de copii infectaţi într-o şcoală.”, declară Iulian Cristache, Federația națională a asociațiilor de părinți, pentru TVR.

„Noi am vedea un algoritm de calcul care să includă mai mulți factori – adică vorbim de incidența în localitate, vorbim și de numărul de cazuri de la clasă, de numărul de elevi care folosesc transportul în comun.”, adaugă Tudor Miu, vicepreşedinte Consiliul Naţional al Elevilor.

Medicii spun că pentru a putea menține o colectivitate deschisă este nevoie de testarea masivă a elevilor și profesorilor, astfel încât un caz confirmat să poată fi scos la timp din colectivitate, iar măsurile actuale nu mai sunt eficiente.

„Deschiderea școlilor trebuie să țină cont de incidența îmbolnăvirilor din școala respectivă. Nu are niciun fel de legătură cu numărul de paturi destinate pacienților COVID”, e de părere Dr. Radu Țincu.

Ministrul Educației face însă apel la responsabilitatea părinților, pe care îi îndeamnă să testeze periodic copiii, mai ales că acum sunt suficiente kituri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri