Ziua iubirii la români este pe data de 24 februarie și poartă numele de Dragobete. Potrivit tradiției, în această zi se marchează începutul primăverii și se spune că toată natura revine la viață.
Numele Dragobete vine din legenda Babei Dochia, iar Dragobete era fiul acesteia. Despre Dragobete se știe din popor că era un tânăr chipeș, voinic și iubăreț. Acesta a petrecut mult timp în natură și care adora să stea în păduri. Se mai spune că obișnuia să seducă toate femeile care îi ieșeau în cale.
Dacii l-au considerat pe Dragobete un zeu pețitor, care era nașul animalelor ce își formau un cuplu la începutul primăverii. Despre fiul Babei Dochia se spunea că le va purta mereu noroc îndrăgostiților. El a devenit rapid protectorul iubirii celor care se întâlnesc pe data de 24 februarie.
Dragobetele este indentificat cu zeul dragostei, Cupion, din mitologia romană și cu Eros, zeul iubirii din mitologia greacă.
Sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de Cap de Primăvară, Sântion de primăvară, Ioan Dragobete, Drăgostițele, Logodna sau însoțitul paserilor, scrie silverhand.ro.
În vremurile de demult, de Dragobete, tinerii se îmbrăcau în straie populare și mergeau în pădure pentru a culege primele flori ale primăverii. Culesul florilor era un obicei care se transforma mai degrabă într-o petrecere cu cântece și voie bună.
La prânz, fetele porneau către sat, iar băieții le fugăreau pentru a le săruta. Dacă băiatul era pe placul fetei, acesta se lăsa prinsă și se săruta. Semnificația sărutului însemna că s-a făcut primul pas al iubirii dintre ei. Seara, logodna lor se anunța în sat și în familiile celor doi. Se considera că participanții la sărbătoare vor avea tot timpul anului parte de belșug și vor fi feriți de boli.
Tot tradiția spune că cei care nu sărbătoreau Dragobetele pe 24 februarie erau pedepsiți și nu mai puteau iubi pe tot parcursul anului.
Bărbații nu au voie de Dragobete să se certe cu partenerele lor. Dacă vor face acest lucru, se spune că primăvara le va aduce ghinion.
Nu e un lucru bun ca cineva să plângă pe data de 24 februarie. Lacrimile care curg în această zi aduc necazuri și supărări în lunile care urmează.