Caută
Close this search box.

El Pais: Documente confidențiale din negocieri. NATO asigură Kremlinul că nu are rachete Tomahawk în România și Polonia

el pais

Washingtonul, scrie cotidianul spaniol El Pais, este dispus să discute despre un angajament de a nu desfășura rachete sau forțe de luptă în Ucraina dacă Rusia este de acord să facă același lucru.

Statele Unite și NATO au oferit Rusiei o soluție, pentru detensionarea situație de securitate și pentru rezolvarea crizei de la granița cu Ucraina, însă nu au fost de acord să garanteze Rusiei că Ucraina nu va intra în NATO, potrivit scrisorilor confidențiale transmise Kremlinului, publicate de ziarul spaniol El Pais.

Statele Unite și aliații săi din NATO sunt de asemenea pregătiți să discute despre măsuri reciproce, pentru evitarea incidentelor periculoase, în aer sau pe mare, și au asigurat Moscova că nu există rachete de croazieră Tomahawk staționate în România și Polonia.

Este propus și un mecanism de transparență către Rusia, pentru a verifica absența rachetelor de croazieră Tomahawk, care sunt capabile să ajungă pe teritoriul Rusiei, la bazele NATO cu scut antirachetă, din România și Bulgaria, care adăpostesc sistemul Aegis.

În schimb, Washingtonul solicită o abordare identică, cu două baze de lansare de rachete la alegere, pe teritoriul Rusiei.

Potrivit ziarului, care publică fotografii obținute din documentele confidențiale, atât Washingtonul, cât și NATO îi propun lui Putin să negocieze acorduri de dezarmare și măsuri de creștere a încrederii în diferite foruri, care includ Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Organizația Strategică SUA-Rusia sau Consiliul NATO-Rusia.

Orice acord pentru NATO sau pentru SUA este, însă, condiționat de soluționarea crizei din Ucraina

„Având în vedere desfășurarea militară substanțială, unilaterală și nejustificată în și în jurul Ucrainei și Belarusului, solicităm Rusiei să detensioneze imediat situația într-un mod verificabil”, a transmis NATO în scrisoarea sa pentru Moscova.

„Poziția Guvernului Statelor Unite este că progresul poate fi realizat în aceste aspecte (măsuri de dezarmare și încredere) doar într-un mediu de detensionare a acțiunilor amenințătoare ale Rusiei față de Ucraina”, avertizează și Washingtonul, conform Digi24.

Președintele rus, Valdimir Putin, cere ca NATO să nu permită Ucrainei accesul la Alianța Nord Atlantică și cere să fie semnat un acord bilateral cu Rusia privind securitatea. Două condiții pe care nici Statele Unite, nici NATO nu intenționează să le accepte.

Documentul de la Washington arată clar, potrivit El Pais, că SUA „continuă să susțină ferm politica ușilor deschise a NATO”, așa că nu exclude viitoarea aderare a unor țări precum Ucraina sau Georgia la Alianță.

Textul NATO își reafirmă politica ușilor deschise și subliniază dreptul tuturor statelor de a-și alege acordurile de securitate „fără interferențe”, adaugă documentul confidențial la care a avut acces cotidianul spaniol.

Răspunsurile SUA și NATO au fost negociate împreună, deși există o diferență importantă. Față de Alianța Nord Atlantică, Washingtonul este dispus să discute despre conceptul de indivizibilitate a securității. Este una dintre revendicările Moscovei, deoarece folosește acest principiu, pentru a afirma că intrarea Ucrainei în NATO i-ar afecta securitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri