Caută
Close this search box.

Elveţia a decis să nu se alinieze sancţiunilor occidentale: Neutralitate nu înseamnă indiferență

elveţia

Elveţia a decis joi să nu se alinieze sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, însă va lua măsurile necesare pentru a evita să fie utilizată ca bază pentru ocolirea lor de către Moscova, informează AFP.

„Din raţiuni de neutralitate”, Elveţia, după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, nu a preluat direct sancţiunile adoptate la acea vreme de UE împotriva Rusiei, a amintit preşedintele elveţian, Ignazio Cassis, în timpul unei conferinţe de presă.

Consiliul Federal (guvernul) al Elveţiei a emis în schimb „o ordonanţă menită să împiedice ocolirea sancţiunilor UE via Elveţia”, a spus Cassis, la finalul unei reuniuni extraordinare.

De asemenea, Elveţia a elaborat o listă de persoane şi companii ruse cu care intermediarii financiari nu sunt autorizaţi să stabilească noi relaţii de afaceri, iar dacă aceste relaţii există deja, ele vor necesita autorizare.

Ea a luat de asemenea măsuri pentru a împiedica ocolirea sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei pe piaţa fianciară elveţiană. Astfel, unele operaţiuni vor trebui şi ele să fie autorizate.

Consiliul Federal a decis să continue această cale de mijloc şi după invadarea Ucrainei de către Rusia. Pentru că neutralitate „nu înseamnă indiferenţă”, a subliniat preşedintele elveţian, citat de Agerpres.

„Sancţiunile UE adoptate ieri (miercuri) trebuie să fie integrate în această ordonanţă sub formă de măsuri menite să împiedice ocolirea lor”, a continuat preşedintele elveţian.

„Unele măsuri vor fi întărite, în special în domeniul financiar”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri