Guvernul a decis prelungirea cu încă 30 de zile a stării de alertă. Rămân în vigoare mai multe măsuri, între care și obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile închise și deschise.

Au apărut însă modificări legate de accesul persoanelor nevaccinate în magazinele alimentare din marile centre comerciale. Cu mai multe informații de la ședința de ieri a executivului Andrei Șerban.

Astfel, Guvernul a adoptat o hotărâre, care stabilește că în localitățile unde incidența este de sub trei la mia de locuitori cinematografele, teatrele și restaurantele să fie ocupate în proporție de 50%, iar acolo unde incidența depășește trei la mie să se ocupe doar 30% din capacitatea totală.

O altă noutate este aceea că în magazinele alimentare va intra toată lumea, dar agenții economici sunt obligați să organizeze circuite separate de intrare şi de ieșire pentru clienți.

Secretarul de stat Raed Arafat spune că va trebui stabilit clar: patru metri pătrați pe persoană, luând în considerare numai spațiul de vânzare, ce înseamnă ca să iasă din calcul la suprafața respectivă rafturile, zonele de expunere și tot şi rămân numai zonele în care circulă oamenii de fapt.

Şi, ca să fie controlabilă situația, dacă există 50 de persoane limită, atunci sunt 50 de cărucioare, fiecare persoană intră cu căruciorul ei și pleacă cu căruciorul, îl lasă afară şi poate intra altă persoană, dacă se atinge numărul maxim de persoane.

Tot ieri, Guvernul a mai adoptat și o ordonanță de urgență, care extinde de la 24 la 72 de ore perioada în care trebuie completat formularul digital de intrare în țară. O noutate este că acesta nu mai trebuie completat de piloții avioanelor care vin și pleacă din România și de cetățenii români care locuiesc la granițele țării și muncesc în țările vecine.

Un alt act normativ stabilește că o persoană care are doză completă și nu au trecut 270 de zile de la ultimul vaccin va avea certificatul verde valid. Dacă au trecut 270 de zile atunci persoana respectivă trebuie să facă a treia doză dacă vrea să călătorească în Europa.

Pentru moment, presiunea pe sistemul sanitar este destul de mare, în condițiile în care numărul cazurilor noi de COVID atinge niveluri record – a mai spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, citat de Rador.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.