Caută
Close this search box.

Guvernul Ciucă va aproba în şedinţa de miercuri măsuri importante în sprijinul fermierilor

nicolae ciucă

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri mai multe hotărâri privind măsuri de sprijin pentru producătorii agricoli.

Un proiect care va fi discutat miercuri de Cabinetul Ciucă vizează programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru 2022.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole pentru susţinerea producţiei de legume în spaţii protejate, respectiv a celor care cultivă tomate, ardei gras şi/sau lung-kapia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde.

„Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de 225.000.000 lei, reprezentând echivalentul a 45 milioane euro”, se explică în document.

O altă hotărâre se referă la aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control al acesteia.

„Prin schema propusă, în anul 2022, pentru susţinerea producţiei de usturoi se stabileşte un cuantum de 3.000 euro/ha cultivat cu usturoi, suprafaţa minimă eligibilă fiind de 0,3 ha. Calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha”, se precizează în nota de fundamentare.

În sprijinul fermierilor va fi adoptată şi o hotărâre pentru completarea HG nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Executivul urmează să mai aprobe, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru realizarea de plăţi anticipate de până la 100% din fonduri publice în vederea achiziţionării drepturilor de difuzare a filmelor, acţiunilor culturale şi evenimentelor de importanţă deosebită şi/sau majoră, precum şi a cotizaţiilor la organismele internaţionale în scopul sprijinirii postului public de televiziune.

” Prezentul proiect de act normativ creează cadrul legal pentru realizarea de plăţi anticipate de până la 100% din fonduri publice în vederea achiziţionării drepturilor de difuzare a filmelor, acţiunilor culturale şi evenimentelor de importanţă deosebită şi/sau majoră, precum şi a cotizaţiilor la organismele internaţionale. De asemenea, prin prezentul act normativ se prevede că prin hotărâre a Guvernului se vor stabili categoriile de cheltuieli pentru care se efectuează plăţi anticipate. (…)

Neluarea de urgenţă a măsurilor propuse prin prezentul proiect de act normativ ar avea ca efect imposibilitatea achiziţionării de către Societatea Română de Televiziune a drepturilor de difuzare cu consecinţa nedifuzării a evenimentelor şi acţiunilor menţionate mai sus, ceea ce ar priva telespectatorii de sursa principală de informare a publicului cu privire la actualitatea culturală naţională şi internaţională”, se explică în nota de fundamentare a actului normativ.

Guvernul va mai dezbate în primă lectură şi un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează noi măsuri de sprijin pentru IMM-uri, printr-o schemă de ajutorare gestionată de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, prin modificarea şi completarea OUG nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri