Caută
Close this search box.

În regiunea Parisului, aproape 10% din decese sunt cauzate de poluare

Aproape 8.000 de decese premature ar putea fi evitate anual în Ile-de-France, regiunea Parisului, dacă s-ar respecta recomandările OMS (Organizaţia mondială a sănătăţii). Iată ce reise dintr-un studiu inedit realizat de Observatorul regional al sănătăţii – o structură ştiinţifică independentă – împreună cu Airparif, organismul francez care supraveghează calitatea aerului.

8.000 de morţi pe an în regiunea pariziană înseamnă de 4 ori mai mulţi decât cei decedaţi din cauza alcoolului şi aproape la fel de mulţi câţi sunt morţi de tutun – 10.000 pe an, potrivit RFI.

Se ştie, poluarea aerului favorizează dezvoltarea patologiilor cronice grave – cele cardiovasculare, respiratorii şi cancerele. Automat, acest lucru măreşte mortalitatea şi diminuează speranţa de viaţă.

Luând ca referinţă anul 2019 – 2020 nu este reprezentativ la capitolul poluare întrucât a fost marcat de diverse carantine – studiul a evaluat numărul de morţi ce pot fi puşi pe seama principalilor poluanţi. Astfel, pentru particulelel fine – emise de încălzirea urbană şi traficul rutier – numărul de decese în Ile-de-France este estimat la 6.220. Pentru dioxidul de azot – emis de traficul rutier dar mai ales de motoarele diesel – numărul anual de morţi este estimat la 3.680. In fine, ozonul – poluant secundar emis mai ales vara din cauza soarelui – ar ucide 1.700 de oameni pe an.

Cum o parte din decese dintr-o categorie sau alta se pot întretăia, pentru anul 2019, Observatorul regional al sănătăţii ajunge deci la bilanţul de 7.920 de morţi.

Trebuie ştiut că azi, toţi locuitorii regiunii Ile-de-France sunt expuşi unor concentraţii de poluanţi care depăşesc, adesea cu mult, pragurile maxime recomandate de OMS.

Primăriţa socialistă a Parisului, Anne Hidalgo, şi-a fixat anul 2030 cel în care va respecta normele OMS. In acest sens ea a decis interdicţia automobilelor diesel în capitală începând cu 2024 şi a celor pe benzină începând cu 2030.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri