Caută
Close this search box.

Jens Stoltenberg: Desfășurarea militară rusă în Belarus, cea mai importantă de la încheierea Războiului Rece

jens stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi că desfăşurarea de trupe de către Rusia în ultimele zile în Belarus, ţară vecină cu Ucraina, este cea mai importantă realizată de Moscova de la încheierea Războiului Rece, transmit EFE şi Reuters.

„Sunt aşteptate 30.000 de trupe de luptă, forţe pentru operaţiuni speciale Spetsnaz, avioane de vânătoare, inclusiv Su-35, rachete Iskander cu capacitate duală şi sisteme de apărare aeriană S-400”, a indicat Stoltenberg într-o declaraţie făcută presei la cartierul general al Alianţei din Bruxelles, în care a mai atras atenţia că este vorba despre „o gamă extinsă de capacităţi militare moderne”.

Termenul „capacitate duală”, folosit de Stoltenberg pentru a se referi la rachetele Iskander, este folosit pentru a descrie arme utilizate deopotrivă pentru conflict convenţional şi nuclear, notează Reuters.

„Toate acestea vor fi combinate cu exerciţiul anual al forţelor nucleare ale Rusiei”, a adăugat el.

Pe de altă parte, Jens Stoltenberg a evidenţiat unitatea aliaţilor după ce a purtat o convorbire telefonică cu premierul Ungariei, Viktor Orban, care s-a deplasat săptămâna asta la Moscova unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, notează Agerpres.

Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a sosit joi în Belarus pentru a verifica pregătirile militarilor ruşi şi belaruşi în vederea exerciţiilor comune de luna aceasta, conform agenției Interfax, preluată de Reuters.

Şoigu se va întâlni şi cu preşedintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova.

Activităţile militare ale Rusiei sunt urmărite cu atenţie de Occident, în contextul tensiunilor legate de Ucraina. Concentrarea de trupe ruse la frontierele ucrainene a provocat îngrijorare privind o posibilă invazie.

Citește și: Emmanuel Macron propune un Consiliu Schengen cu un „braţ armat”

În vederea exerciţiilor din 10-20 februarie, Rusia a dislocat efective şi echipamente militare neprecizate în Belarus, care are, de asemenea, graniţă cu Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri