Caută
Close this search box.

Jens Stoltenberg: „Rămâne de văzut dacă există o retragere a Rusiei”

stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut din nou Moscovei să demonstreze că retrage trupele din apropierea granițelor cu Ucraina, arătând că militarii și tancurile se mișcă în mod constant, relatează Reuters.

Declarația vine după ce Minsterul Apărării de la Moscova a anunțat retrageri de trupe din apropierea frontierelor cu Ucraina.

„Rămâne de văzut dacă există o retragere a Rusiei. Ceea ce vedem este că au crescut numărul de militari, iar mai multe trupe sunt pe drum”, a spus Stoltenberg, la începutul unei reuniuni a miniștrilor apărării din statele membre NATO, la sediul Alianței de la Bruxelles, conform Digi24.

„Dacă încep cu adevărat să-și retragă forțele, vom saluta acest lucru. Ei au mișcat întotdeauna forțele înainte și înapoi, așa că doar faptul că vedem mișcare a forțelor, a tancurilor de luptă, nu confirmă o retragere reală”, a subliniat el.

Ministerul rus al Apărării a publicat miercuri imagini în care susține că sunt prezentate coloane de tancuri și vehicule militare care părăsesc Crimeea.

„Unităţile din districtul militar Sud care şi-au încheiat participarea la exerciţiile tactice în poligoane din peninsula Crimeea se îndreaptă cu trenul către locurile de încartiruire permanentă”, a informat Ministerul Apărării rus.

Un anunț similar a fost făcut ieri de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

„Unitățile din raioanele militare din Sud și Vest, care și-au îndeplinit sarcinile, au început deja încărcarea în transportul feroviar și rutier și astăzi vor începe să se mute în garnizoanele lor” a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

„O serie de evenimente de antrenament de luptă, inclusiv exerciții, au fost efectuate conform planului. Pe măsură ce antrenamentele se vor finaliza, trupele, ca întotdeauna, vor pleca spre bazele lor”, a adăugat el.

Dar exercițiile la scară largă în toată țara continuă, potrivit acestuia.

Și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat că aceste anunțuri nu vorbesc despre o dezescaladare „în mod real”.

„Așa cum spunea și secretarul general NATO, în acest moment este nevoie de o confirmare a acestor mișcări de trupe și să vedem dacă într-adevăr e vorba despre retragere. Echipamentul rămâne pe loc. Pentru a vorbi cu adevărat de o dezescaladare, este nevoie de o retragere completă a acestor echipamente desfășurate de Federația Rusă la frontierele Ucrainei și Regiunea Mării Negre”, a spus Aurescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri