Caută
Close this search box.

La ordinul lui Putin, trupele rusești au intrat în estul Ucrainei

rusia

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor să intre în părțile separatiste din estul Ucrainei în ceea ce Kremlinul a numit o misiune de „menținere a păcii”, la doar câteva ore după ce a semnat decrete de recunoaștere a independenței regiunilor susținute de Moscova, transmite CNN.

În apropiere de Donetk, se află deja tancurile rusești.

Intenția lui Putin este de a restabili sferele de influență ale Rusiei în cât mai multe zone din Europa de Est și de a ”renegocia” sfârșitul Războiului Rece din care Rusia a ieșit slăbită și umilită.

Nu este clar dacă mișcările de trupe rusești au marcat începutul unei invazii a Ucrainei despre care liderii occidentali au avertizat-o timp de săptămâni. Dar mai mulți oficiali americani și occidentali au avertizat că mișcarea de luni ar putea servi drept salva de deschidere a unei operațiuni militare mai ample care vizează țara.

Tanc in Donetsk
Foto: Dmytro Tolmachov, Dreamstime.com

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat luni seara la o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU că recunoașterea de către Putin a regiunilor pro-Moscova a fost o „încercare de a crea un pretext pentru o nouă invazie”.
Ea a spus că afirmația sa conform căreia forțele ruse intră în acele regiuni ca „acționari ai păcii” este „un nonsens”.
„Știm ce sunt cu adevărat”, a spus Thomas-Greenfield.

Cum arată regiunile controlate de separatiștii pro-ruși

Republica Populară Donețk – Donetskaya Narodnaya Respublika – are 8.900 kmp și o populație estimată la 2,2 milioane locuitori.

Republica Populară Luhansk – Luganskaya Narodnaya Respublika – are 8.400 kmp și o populație de 1,4 milioane de oameni. De precizat că Luhansk este numele ucrainean al orașului, iar Lugansk, cel rusesc. Spre comparație, cele două republici au împreună suprafața a patru județe românești.

Cele două ”republici populare” au împreună sub 20.000 kmp, în timp ce întreaga Ucraină are o suprafață de 603.000 kmp. Dar, deși aceste republici reprezintă sub 4% din suprafața totală a țării, ele sunt esențiale pentru viitorul întregii Ucraine și pentru calea pe care țara o va apuca.

Oblasturile Donețk și Luhansk au în total 53.000 kmp și peste o treime din suprafață este ocupată de pro-ruși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri