Caută
Close this search box.

Liderul Statului Islamic, al-Qurayshi, s-a autodetonat, în timpul unei operaţiuni americane în Siria

al-Qurayshi

Liderul grupării jihadiste Stat Islamic, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, şi-a pus capăt vieţii, în timpul unei operaţiuni a forţelor americane, din noaptea de miercuri spre joi, în Siria, la doi ani după eliminarea predecesorului său, relatează AFP.

Armata americană „l-a eliminat de pe câmpul de luptă” pe liderul grupării jihadiste, în timpul unei operaţiuni derulate în nord-vestul Siriei, a anunţat preşedintele american Joe Biden, la Washington, conform Agerpres.

Toţi soldaţii americani sunt teferi şi nevătămaţi, a precizat liderul de la Casa Albă, menţionând că se va adresa poporului american mai târziu în cursul zilei.

Potrivit unui înalt responsabil american, liderul SI a murit într-o explozie pe care el însuşi a provocat-o în timpul raidului american. „La începutul operaţiunii, ţinta teroristă a detonat o bombă care l-a ucis atât pe el, cât şi membri ai propriei familii, printre care femei şi copii”, a declarat oficialul citat.

Operaţiunea a avut loc la Atme, o regiune din provincia Idlib, şi s-a soldat cu treisprezece morţi, între care patru femei şi trei copii, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

În octombrie 2019, Abu Bakr al-Baghdadi, predecesorul lui al-Qurayshi, a fost ucis în timpul unui raid în regiunea Idlib, controlată în mare parte de jihadişti şi de rebeli.

Qurayshi a venit la conducerea SI în octombrie 2019, dar nu a fost identificat oficial decât după mai multe luni de serviciile secrete irakiene şi americane. Washingtonul a promis o recompensă de 10 milioane de dolari pentru orice informaţii care ajută la găsirea sa.

Supranumit „profesorul” sau „distrugătorul”, Amir Mohammed Said Abdel Rahman al-Mawla, jihadist cu mai multe identităţi prezentat de gruparea jihadistă drept emirul Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, a fost implicat, între altele, în coordonarea masacrului minorităţii kurdofone yazidi.

Potrivit OSDO, militarii au aterizat cu elicopterul în apropierea unei tabere de strămutaţi din localitatea Atme şi apoi au izbucnit schimburi de focuri.

Potrivit corespondentului AFP la faţa locului, operaţiunea a vizat o clădire de două etaje înconjurată de arbori. O parte din clădire a fost distrusă şi la parterul ei puteau fi văzute urme de sânge.

Locuitorii din zonă au declarat pentru AFP că au auzit zgomot de elicoptere, apoi „explozii”.

Potrivit OSDO, elicopterele americane au decolat dintr-o bază militară din oraşul sirian Kobani, majoritar kurd, din apropierea frontierei cu Turcia.

Membri ai trupelor speciale ale Forţelor Democrate Siriene (FDS), dominate de kurzi şi formate de SUA, au participat la operaţiune, potrivit ONG-ului.

După anunţul făcut de SUA, Farhad Shami, purtătorul de cuvânt al FDS, a scris pe Twitter că operaţiunea „i-a vizat pe teroriştii internaţionali cei mai periculoşi”.

Într-o înregistrare audio atribuită forţelor americane şi care a circulat în rândul populaţiei, o persoană care vorbeşte în arabă le cere femeilor şi copiilor să evacueze casele din zona vizată.

Potrivit experţilor, taberele de strămutaţi suprapopulate din regiunea Atme, aflată în nordul provinciei Idlib, sunt folosite drept baze de liderii jihadişti care se ascund aici.

O mare parte din provincia Idlib, precum şi sectoare din provinciile vecine Hama, Alep şi Latakia sunt dominate de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta ramură siriană a Al-Qaida. Grupuri rebele şi alte facţiuni jihadiste precum Hurras al-Din sunt de asemenea prezente.

Aceste facţiuni au fost deja ţinta în principal a raidurilor aeriene ale regimului sirian şi ale aliatului său rus, dar şi ale coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de SUA.

Totuşi, operaţiunile cu elicoptere rămân foarte rare în Siria, scrie AFP, unde trupele americane sunt desfăşurate în cadrul coaliţiei antijihadiste.

Operaţiunea din noaptea de miercuri spre joi a avut loc la câteva zile după încheierea unui asalt al SI, asupra unei închisori controlate de FDS, în regiunea Al-Hasakah (nord-est).

Acest asalt a reprezentat cea mai importantă ofensivă a grupării jihadiste de la înfrângerea sa în Siria în 2019 în faţa FDS, ajutată de coaliţia internaţională. Atacul asupra închisorii şi luptele care au urmat s-au soldat cu 373 de morţi, între care 268 de jihadişti, 98 de membri ai forţelor kurde şi şapte civili, potrivit OSDO.

SI, grupare rivală a Al-Qaida, a fost alungată din fiefurile sale din Siria şi Irak, dar continuă să comită atacuri în cele două ţări vecine prin intermediul unor celule „în adormire”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri