Caută
Close this search box.

Medicul Octavian Jurma: Impactul pandemiei asupra copiilor este cutremurator

Impactul pandemiei asupra copiilor este cutremurator si siguranta lor depinde exclusiv de responsabilitatea adultilor din jurul lor, apreciază medicul Octavian Jurma.

Un alt impact devastator il are pierderea unui parinte intr-un moment de criza. Multe clase din Romania au acum elevi care si-au pierdut un parinte din cauza pandemiei
Un articol din Lancet arata ca in perioada 1 martie 2020 – 30 aprilie 2021 la nivel global, peste 1 milion de copii au ramas orfani de un parinte sau au pierdut una din persoanele cu rol primar in cresterea si ingrijirea sa”, a declarat Octavian Jurma.

Nu stim cati orfani avem in Romania din cauza pandemiei, stim doar ca renuntarea la pragurile de incidenta in valurile 4-Delta si 5-Omicron a avut un impact devastator asupra familiilor cu copii. Acest impact trebuie evaluat tocmai pentru ca suferinta copiilor este puternic minimizata atat de miscarea negationist-antivaccinista cat si de factori politici din parlament sau guvernare.
In cadrul Centrului de Cercetari Socio-Umane al UVVGA (Universitatea de Vest “Vasile Goldis” Arad), unde sunt angajat part-time, am initiat un proiect de cercetare in privinta orfanilor produsi de pandemia de COVID-19 in Romania. Este un proiect amplu, coordonat de dr. Angela Boglut, la care speram sa se alature si alte universitati.
Ce stim pana acum, este ca de la inceputul pandemiei si pana in prezent au murit oficial in Romania peste 8,000 de persoane intre 20 si 59 de ani, intervalul cel mai probabil in care un adult poate avea un minor in ingrijire directa. Cifra reala este probabil peste 15,000 daca adaugam si excesul de decese.
Chiar daca doar 1 din 3 sunt parinti inseamna ca avem o estimare foarte aproximativa ca numarul de copii orfani de un parinte din Romania este de minim 5,000 pana in prezent.
E insa necesar in unele cazuri sa adaugam la aceste numere si orfanii de bunici. In Romania zeci de miii de copii sunt in grija primara a bunicilor pentru ca au parintii plecati in strainatate.
Stiu ca nu pare mult in Romania, insa daca nici de copii nu ne pasa, ce fel de oameni suntem?
Din pacate valul de decese din valul 5-Omicron se afla abia la debut si numarul de copii infectati este mult mai mare decat in oricare alt val.
In loc sa punem copii inaintea oricaror interese pe termen scurt, i-am pus in linia intai a pandemiei si acum stam cu sufletul la gura sa vedem daca va fi sau nu blanda boala cu ei.
Imi este peste putinta sa inteleg cum am ajuns la consensul negationist ca Delta si Omicron sunt doar o gripa, cand clinice datele care incep sa ne vina despre infectarea cu versiunile precedente (care chiar au fost mai blande) sunt terifiante”, a mai scris Octavian Jurma pe facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri