Caută
Close this search box.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, anunţă introducerea de noi taxe şi impozite. Acum o lună promitea că nu va introduce nici una

adrian câciu

Codul fiscal va fi modificat de la jumătatea anului, în ideea de a intra în vigoare din anul 2023, a anunţat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Demnitarul a promis că acest lucru va avea loc după ce va exista o dezbatere, cu toți actorii implicați: mediul de afaceri, sindicate, mediul academic și în urma asistenței FMI și Băncii Mondiale.

Dacă lucrurile se vor desfăşura la fel ca la lovirea României cu OUG 114, între Crăciun şi Anul Nou, este clar.

Este posibil ca persoanele fizice care au mai multe apartamente de exemplu să plătească mai mulți bani, a spus Câciu, într-un interviu pentru HotNews. Şi cei care au mai mult de două mașini vor fi taxaţi suplimentar.

În ianuarie, Adrian Câciu promitea:

„Aşa cum am subliniat şi la preluarea mandatului, nu vom creşte şi nu vom introduce noi taxe, pentru a aduce bani la buget. Sunt adeptul responsabilităţii fiscal-bugetare – vom ţine sub control deficitul bugetar.”

Pe scurt, ce spune Câciu:

Vom vedea o modificare a Codului fiscal la jumătatea anului, în urma analizei împreună cu mediul privat și cu asistență FMI și Banca Mondială, iar aplicarea să fie din 2023.
În luna mai vor începe dezbaterile publice pe document sau părți din acesta, astfel încât la 1 iunie să fie decizie pe ceea ce înseamnă regimul fiscal
Pragul la microîntreprinderi o să scadă
Anul acesta va exista o dezbatere pe introducerea impozitului progresiv. „„În România nimeni nu ține cont de faptul că un contribuabil are și cheltuieli. (…) Avem și niște cheltuieli pe care noi nu le mai luăm în calcul: educație, asigurare, pensie privată. Sunt tot niște cheltuieli” (acestea vor fi luate în calcul la impozitul progresiv n.r.)
„Nu cred că este normal să ai același impozit dacă ai mai multe proprietăți. O mașină la o familie. Știți că în Japonia, de exemplu, nu poți să-ți cumperi mașină dacă nu faci dovada că ai locul de parcare.(…) Eu aș propune de la a treia (mașină o taxare n.r.) ca să nu sperii că de la a doua. Evident, în urma unei analize și a unui dialog poate să rezulte o creștere graduală de la a doua”.
„În zona în care există o, să nu-i spun opulență, dar o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare, dar taxarea aceea n-aș vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală”.
Facilitățile din construcții vor avea parte de un upgrade. În construcții pot să apară vouchere pentru calificare, scheme care să-i ajute la retehnologizare.
Facilitatea din IT (scutirea de impozit pe venit) ar putea fi regândită. „ Eu îți dau facilitatea de a nu-ți impozita acel venit, dar fă legătura cu sursa”
La Ministerul Finanțelor este o analiză accelerată pentru impozitarea bacșișului în Horeca
Nu se știe încă dacă vom avea o taxă pe zahăr, dar Adrian Câciu declară: Pot să vă spun doar că nu-i taxat, ceea ce în Europa se cam întâmplă
Urmează modificări fiscale pe energie: „În industrie sunt producători, furnizori, dar mai sunt și cei care fac prețul. Se numesc traderi și acolo am impresia că nu prea ne-am uitat”.
Facilitatea celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță ar putea fi reactivată până la jumătatea anului, cu o extindere a sa și la impozit pe venit.
Declarația Unică ar putea fi simplificată. Ministrul a cerut o ANAF o soluție de simplificare. „O aștept. Probabil după o să o mai ajustăm ca să fie și mai simplă decât mi se va propune”.

Problema nu este că apar noi taxe, ci cum şi în ce scop le introduci. EY titra pe 17 ianuarie: „Guvernele lumii introduc noi taxe sau le cresc pe cele existente”. „Nevoia tot mai acută de bani pentru finanțarea deficitelor generate de pandemie împinge guvernele lumii să introducă noi impozite sau să le crească pe cele existente”, sctrie transnaţionala, care este una dintre marile firme de cconsultanţă, aflate în BigFour-ul acestui domeniu.

„Inclusiv Comisia Europeană a anunțat că are în vedere implementarea a trei noi taxe, de la care așteaptă în perioada 2023-2030 venituri suplimentare de aproape 17 miliarde de euro, pentru susținerea programului NextGeneration”, explică EY, detallind apoi:

Dacă în vreo țară se mai vorbește despre facilități de natură fiscală, acestea sunt acordate doar investitorilor sau direct indivizilor. Inclusiv China, țara cu cea mai mare creștere economică în ciuda crizei, vorbește despre consolidare fiscală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri