„Toate indiciile arată că Rusia plănuieşte un atac masiv în Ucraina” după trimiterea de trupe în teritoriile separatiste proruse din Donbass, în estul Ucrainei, a declarat Stoltenberg după o reuniune extraordinară a Comisiei NATO-Ucraina desfăşurată la sediul din Bruxelles al Alianţei.

„Nu ştim dacă Rusia a recunoscut (independenţa, n.red.) unităţilor administrative Doneţk şi Lugansk sau pur şi simplu părţile ocupate de către separatişti. Nu este clar”, a spus fostul premier norvegian, chiar înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin să anunţe recunoaşterea suveranităţii separatiştilor asupra ansamblului regiunilor Lugansk şi Doneţk.

„Rusia promisese să-şi retragă trupele şi, în loc de asta, ea concentrează mai multe forţe, în formaţie de luptă, pregătite să lovească. Alte trupe se află în Donbass, în regiunile Doneţk şi Lugansk, şi asta agravează situaţia”, a insistat înalta oficialitate NATO, citată de Agerpres.

„NATO este pregătită să-şi apere aliaţii. Forţa de reacţie rapidă este în fază de alertă, dar ea nu a fost desfăşurată”, a accentuat Jens Stoltenberg.

Această forţă este formată din 40.000 de militari şi este dotată cu o forţă operaţională interarme cu nivel înalt de pregătire (VJTF), numărând 8.000 de militari, cu o componentă aeriană plasată în prezent sub comandament francez.

„Am trimis întăriri în est şi avem altele în aşteptare. Avem peste 100 de avioane în alertă şi 120 de nave pe mare”, a explicat secretarul general al Alianţe.

„Continuăm să îi cerem Rusiei să facă un pas în spate, nu este niciodată prea târziu să nu ataci”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.