Caută
Close this search box.

Premierul Ciucă: Strategia fiscală pentru 2023 va fi anunţată în aprilie

nicolae ciucă

Strategia fiscală pentru 2023 va fi anunţată încă din luna aprilie a acestui an, a dat asigurări premierul Ciucă, vineri, într-o întâlnire pe care a avut-o, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (FIC), organizaţie care reuneşte peste 120 dintre cele mai mari companii româneşti cu capital străin.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, participanţii au subliniat importanţa investiţiilor pentru redresarea economiei şi nevoia de a stimula investiţiile străine, care sunt o componentă cheie a creşterii economice.

Salut iniţiativele Consiliului Investitorilor Străini şi apreciez că suntem angajaţi în atingerea aceluiaşi scop: dezvoltarea si îmbunătăţirea mediului de afaceri din România. (…) Crearea unui astfel de cadru formal de consultare între Guvern şi comunitatea de afaceri ne ajută în eforturile de a atrage în mod consecvent investiţiile companiilor cu capital străin şi ne aşteptăm să aibă drept rezultat definitivarea unui proces legislativ previzibil şi a unor politici publice bazate pe date, analize şi studii de impact- elemente de bază pentru consolidarea unei relaţii de încredere cu investitorii„, a declarat Nicolae Ciucă, citat în comunicat.

Trebuie identificate politicile publice şi instrumentele necesare pentru a fi valorificate investiţiile avute în vedere la nivel guvernamental, dar şi la nivelul investitorilor străini care se dezvoltă în ţara noastră, a subliniat Ciucă.

Am alocat anul acesta cea mai mare sumă pentru investiţii – 88 miliarde lei. Vom investi, în următorii ani, alte 80 miliarde euro din bani europeni. Pentru ca aceste zece miliarde de euro pe an să genereze efecte, Guvernul trebuie să aibă capacitatea şi mecanismele să îi concretizeze în proiecte. Vom înfiinţa o structură guvernamentală care se va ocupa de investiţiile străine în România, dar şi de promovarea exportului românesc. Să investim împreună„, a mai declarat premierul.

La rândul lor, reprezentanţii investitorilor străini au arătat că încurajarea investiţiilor poate creşte potenţialul de dezvoltare economică a României de 4,5 ori până în anul 2040. În acest sens, a fost exprimată disponibilitatea de parteneriat pentru asigurarea unei direcţii sustenabile orientată către beneficii pentru mediul social şi guvernanţă corporativă.

Totodată, a fost evidenţiată nevoia ca investiţiile străine din România să aibă valoare adăugată, cu efect de multiplicare asupra antreprenoriatului şi mediului de afaceri.

Prim-ministrul a arătat, cu această ocazie, că este nevoie de educarea şi pregătirea antreprenorilor români. Pe de altă parte, programele educaţionale trebuie să fie adaptate cerinţelor pieţei forţei de muncă, perspectivă inclusă în programul România Educată.

Din perspectiva energiei, a fost menţionată valoarea celor peste 20 miliarde de euro investiţii străine în acest domeniu, fiind analizat impactul creşterii preţurilor atât asupra competitivităţii economice, cât şi asupra consumatorilor casnici.

Investitorii au menţionat nevoia unei legislaţii adecvate în domeniu, precum şi a dezvoltării de noi investiţii în sisteme de generare a energiei şi a combustibilului alternativ, fiind necesare eforturi suplimentare pentru obţinerea eficienţei energetice„, se spune în comunicat.

Infrastructura digitală şi un cadru legislativ favorabil conectivităţii au reprezentat, de asemenea, teme de dialog, în contextul în care unul dintre obiectivele din PNRR vizează dezvoltarea acesteia şi depăşirea decalajelor digitale dintre mediul urban şi cel rural.

Digitalizarea nu înseamnă mutarea birocraţiei pe calculator. Lucrăm la dezvoltarea sistemului de Cloud, iar înfiinţarea Centrului de securitate cibernetică la Bucureşti este o confirmare a recunoaşterii rolului României la nivel european„, a evidenţiat prim-ministrul.

Guvernul are ca prioritate sporirea gradului de colectare şi reducerea evaziunii fiscale în condiţiile în care prima lună a acestui an a adus deja o creştere a colectării.

Participanţii au analizat şi măsurile necesare din perspectiva dezvoltării durabile pentru protejarea mediului şi combaterea efectelor schimbărilor climatice, menţionând oportunităţile oferite de Green-dealul lansat la nivelul UE şi elaborarea unui plan privind economia circulară.

La întâlnirea cu delegaţia investitorilor, condusă de preşedintele FIC, Cristian Secoşan, au mai participat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ioan Marcel Boloş, ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, alături de consilierul de stat George Agafiţei, reprezentanţi ai ministerelor Finanţelor, Energiei şi Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Citește și: Klaus Iohannis schimbă mai mulți ambasadori

Potrivit Guvernului, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat, în primele 11 luni ale anului 2021, 6.866 milioane euro (comparativ cu 2.397 milioane euro în perioada ianuarie – noiembrie 2020), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 5.499 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 1 367 milioane euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri