Caută
Close this search box.

Primăria Ploieşti: Oraşul riscă să rămână fără apă caldă, pe perioada veri

ploieşti

Municipiul Ploieşti ”riscă să rămână fără apă caldă pe perioada verii”, în contextul în care contractul privind furnizarea de agent termic în sistem centralizat expiră la 15 mai, iar firma titulară a contractului nu mai este interesată de prelungirea acestuia. Primăria Ploieşti anunţă că, în aceste condiţii, oficialii municipalităţii au convocat Adunarea Generală a Acţionarilor a Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară Termie (ADI) Prahova, iar la şedinţa care ar fi trebuit să aibă loc luni s-a prezentat doar conducerea Primăriei Ploieşti, Consiliul Judeţean Prahova netrimiţându-şi reprezentanţii.

”Contractul cu operatorul Veolia Energie Prahova privind serviciul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, în municipiul Ploieşti, expiră în data de 15 mai 2022. Timpul rămas pentru finalizarea licitaţiei este foarte scurt, iar Ploieştiul riscă să rămână fără apă caldă pe perioada verii. În calitatea de lider, Consiliul Judeţean Prahova a fost singurul în măsură să demareze aceste proceduri. Din punctul de vedere al municipalităţii lucrurile merg destul de greu, de aceea, conducerea Primăriei a convocat, conform statutului, AGA ADI Termie Prahova luni, 21 februarie 2022 la ora 16.00. Din păcate, şedinţa nu s-a putut ţine, singurii prezenţi fiind reprezentanţii primăriei Municipiului Ploieşti – primarul Andrei Volosevici, alături de viceprimarii Magdalena Trofin şi Daniel Nicodim”, informează, marţi, Primăria Ploieşti prin intermediul unui comunicat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere privind motivele pentru care instituţia pe care o conduce nu şi-a trimis reprezentanţii la şedinţă.

Primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, coleg de partid în PNL cu preşedintele Consiliului Judeţean, susţine că face de mai bine de jumătate de an demersuri pe lângă autorităţile judeţene şi centrale pentru ca situaţia în care ploieştenii rămân fără apă caldă fie prevenită.

”Nu se pune problema ca alimentarea cu căldură în acest sezon sa fie în pericol, dar se pare că lucrurile nu se mişcă în ritmul în care ar trebui. De mai bine de 8 luni de zile am transmis îngrijorarea mea atât la Consiliul Judeţean Prahova, cât şi la Guvernul României şi Ministerul Energiei. Dacă va fi nevoie să mergem în AGA sau în Comitetul Director, zi de zi, vom face lucrul acesta, nici o zi nu poate fi ratată pentru a pune la punct şi a rezolva o dată pentru totdeauna această problemă. Pentru mine şi sunt convins că şi pentru colegii viceprimari şi, clar, şi pentru Consiliul Local Ploieşti este inacceptabil ca să avem chiar şi o zi lipsă apă caldă în oraş”, a declarat Andrei Volosevici, citat în comunicatul Primăriei.

Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară Termie Prahova este condusă de fostul primar al municipiului Câmpina, liberalul Horia Tiseanu, care este judecat de mai mulţi ani pentru corupţie

Contactat telefonic, directorul ADI Termie Prahova, Horia Tiseanu, a confirmat pentru News.ro că cei patru reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Prahova nu au fost prezenţi la şedinţa convocată de oficialii Primăriei Ploieşti.

„Nu se cade ca eu să-i întreb acuma de ce nu au fost prezenţi, pentru că ei fac parte din altă instituţie. (…) Nu sunt şeful dumnealor”, a declarat Horia Tiseanu, citat de News.ro.

Şeful ADI Termie Prahova a explicat că există două firme care sunt interesate de preluarea contractului pentru furnizarea căldurii şi apei calde în municipiul Ploieşti, contract în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro. Niciuna dintre cele două firme nu a depus oferte, ambele solicitând clarificări cu privire la datele privind procedura de achiziţie publică şi solicitând prelungirea termenului de depunere a ofertelor.

„Posibilii ofertanţi au solicitat prelungirea perioadei pentru depunerea ofertelor. În loc de 28 februarie care era termenul iniţial de depunere a ofertelor, s-a prelungit până pe 14 martie”, a declarat Horia Tiseanu.

Potrivit lui Tiseanu, demersurile privind procedura de achiziţie publică pentru încheierea unui nou contract au demarat la finalul anului trecut, documentele fiind depuse pe SICAP la jumătatea lunii decembrie 2021. Tiseanu admite că este puţin probabil ca un nou contract pentru furnizarea de agent termic şi apă caldă în Ploieşti să fie semnat înainte de 31 martie, dată la care actualul operator, Veolia, a anunţat că renunţă la contract.

„Mie îmi pare foarte rău că există acest spectru de a rămâne fără apă caldă, dar vă asigur că noi am făcut tot ce am putu ca să mergem conform legii cu această achiziţie publică. (…) Dacă Veolia nu se trezea să vrea să rezilieze contractul mai devreme, probabil că era timp să se facă achiziţia publică până în 15 mai. (…) Sper ca Primăria Ploieşti, chiar dacă reprezentanţii Primăriei sunt supăraţi – normal că au în spate cetăţenii, cetăţeanul îl vede pe primar în faţă, pe el l-a ales şi pe drept cuvânt primarul este nemulţumit de situaţia actuală – dacă ar putea să convingă Veolia să mai prelungească contractul nu ştiu, o lună jumătate, măcar cât trebuia să fie până la finalul contractului, ar fi foarte bine. Mai sunt şi alte căi de rezolvare, dar nu le declar eu acum pentru că încă nu s-au discutat”, a adăugat Tiseanu.

Directorul ADI Termie Prahova a precizat, răspunzând unei întrebări, că a încercat să dicute cu Veolia pentru ca această companie să furnizeze încă o vreme apa caldă în Ploieşti însă Veolia i-a „trimis la plimbare” pe cei de la ADI Termie Prahova.

Horia Tiseanu mai spune că „e foarte bine” dacă măcar unu dintre cei doi ofertanţi depune o „ofertă corectă” pentru preluarea serviciului de termie pentru municipiul Ploieşti şi arată că nu ştie exact când se va finaliza procedura.

Operatorul Compania Veolia Energie Prahova a anunţat, în 27 octombrie anul trecut, că reziliază înainte de termen contractul în baza căruia furnizează agent termic în sistem centralizat în municipiul Ploieşti, oficialii companiei invocând „pierderi financiare importante înregistrate lunar” şi reclamând că „dezechilibrul financiar” este cauzat de „neîndeplinirea obligaţiilor contractuale de către autorităţile locale”. Data de finalizare a contractului cu Veolia era 15 mai 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri