Caută
Close this search box.

România și Polonia solicită activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington

nato

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat joi că a transmis Misiunii României la NATO să ceară activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi, în contextul conflictului din Ucraina. Aceeași solicitare a făcut-o și Polonia.

„În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alţi aliaţi activarea art. 4 din Tratatul de la Washington – care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi – cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii aliaţilor”, a informat Aurescu, pe Twitter.

Guvernul polonez a anunţat joi că a cerut NATO activarea articolului 4 al Tratatului Alianţei, ce prevede consultări în situaţie de ameninţare la adresa securităţii uneia din părţile semnatare, în urma atacului declanşat de Rusia în Ucraina, transmite AFP.

‘Acum un moment, ambasadorul (polonez) la Bruxelles a înaintat o astfel de cerere secretarului general al NATO, împreună cu un grup de aliaţi’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller.

‘Părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre părţi’, prevede articolul 4 din Tratatul Nord-Atlantic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri