Caută
Close this search box.

Specialiștii iau în calcul ca în România să se fi atins un grad ridicat de imunitate colectivă

covid

Concluzia vine după un nou studiu în urma căruia s-a constatat că toate cele aproape 100 de probe secvențiate erau infectări cu Omicron.

Din acest ultim lot, doar trei conțineau subvarianta mai contagioasă. Reluarea vieții obișnuite ține de două aspecte, şi anume numărul de cazuri noi și viteza cu care această subvariantă se va răspândi.

Totul depinde de cum va evolua subvarianta Omicron, BA.2.

„Se știe că această subvariantă nu generează forme grave de boală, dar nu se știe dacă are capacitatea de a reinfecta pe cei care în număr foarte mare la nivel global au dobândit imunitate postinfecțioasă după varianta BA.1. Când acest aspect se va clarifica, atunci se va putea preciza dacă pandemia va continua un trend descendent”, e de părere Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. potrivit TVR.

În acest moment se știe că noua subvariantă este mai transmisibilă. Cercetătorii OMS se așteaptă ca aceasta să ajungă la o răspândire globală.

„Majoritatea secvenţierilor Omicron disponibile sunt tipul BA.1, dar observăm o creştere a prezenţei BA.2 în secvenţierile care ne vin din toată lumea. OMS lucrează cu mii de cercetători pentru a afla cum influenţează transmisibilitatea, severitatea bolii dar şi impactul măsurilor luate de noi”, declară Maria Van Kerkhove, oficial OMS.

Dacă am atins un grad ridicat de imunitate rămâne de văzut, spun specialiștii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri