Caută
Close this search box.

Studiu: Nu tulpina Omicron e mai puţin dură, oamenii sunt vaccinaţi sau mai imunizaţi, prin boală

omicron

Un studiu recent publicat în New England Journal of Medicine concluzionează că varianta Omicron nu este mult mai puțin severă, ci oamenii sunt mai rezistenți, pentru că foarte mulți au imunitate prin vaccinare și/sau boală, în țările în care au fost făcute primele studii.

Ro Vaccinare, pagina oficială de Facebook a Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID, a postat concluziile acestui studiu, sintetizate Dr. Cristian Apetrei, profesor român în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară, membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului și în Programul Postuniversitar în Microbiologie și Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA:

„Un articol proaspăt despre Omicron. Patogenicitate ceva mai redusă. Câteva considerații legate de evoluția Omicron.
Ideile principale:

• Omicron se deosebește de variantele precedente prin aceea că a survenit în populații mult mai bine imunizate fie prin vaccinare, fie prin valurile anterioare.

• Omicron aduce ca noutate o abilitate excelentă de a reinfecta/infecta vaccinați (deci o excelentă capacitate de evaziune imuna).

• Dacă sunt considerate studiile comparative bine desenate, în care pacienții care au făcut primoinfecție cu Delta sunt comparați cu pacienții fără imunitate prealabilă care au făcut primoinfecția cu Omicron, riscul de spitalizare după infecția cu Omicron este doar puțin mai mic comparativ cu Delta (75% din riscul Delta).

Toate acestea arată, scrie G4Media, că nu trebuie să ne grăbim să clamăm fericirea absolută, de a fi expuși la Omicron.

În fine, una dintre cele mai importante concluzii ale acestui articol este următoarea: “virusurile nu evoluează inevitabil spre o atenuare a virulenței; evoluția pur și simplu le selecționează pe acelea care excelează în a se multiplica.” Îmi pare rău, am tot încercat să spun că nu este inevitabil ca evoluția pandemiei să se facă spre atenuarea patogenicității, dar am avut concurenți mult mai bine pregatiti.

Per ansamblu, studiul sugerează că încă n-am ieșit din pădure. După cum am spus ieri, mă tem că Omicron se va stinge rapid pentru că arde populațiile mult prea repede. Cum Delta încă mai persistă în populație, probabil ca endemicizarea se va produce cu Delta.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri