Caută
Close this search box.

USR, scindat. Dacian Cioloş îi cere lui Dan Barna să facă un pas în spate, să nu rupă partidul

dacian cioloş

Preşedintele USR Dacian Cioloş i-a cerut într-o postare pe Facebook, lui Dan Barna, ”să facă un real pas în spate şi să îşi ofere timpul necesar pentru a se reconstrui politic, dacă are onoare”, arătând că îi înţelege ”neputinţa în a accepta pierderea funcţiei de preşedinte al USR”.

Cioloş l-a acuzat pe fostul lider USR că forţează ordinea stabilită la Congres, prin declaraţiile sale, iar utilizarea bazei de date a USR în scop politic personal este un gest descalificant. ”Regret că am ajuns în această situaţie şi sper că va găsi înţelepciunea de a nu încerca o aventură politică prin care să rupă partidul sau să iasă în public cu alte declaraţii lipsite de adevăr”, mai spune preşedintele USR.

”O discuţie necesară despre viitorul partidului nostru a luat forma unei lupte interne, ce poate pune în pericol funcţionarea noastră, definitivarea procesului de integrare ca urmare a fuziunii USR-PLUS şi ameninţă imaginea publică a partidului.

Din acest motiv, doresc să clarific acest moment pe care îl traversăm. Le-am propus colegilor din Biroul Naţional un proiect care îmi este cerut de statutul partidului. Dincolo de necesitatea formală, consider că suntem într-o situaţie dificilă politic şi că e nevoie de o reconstruire a ofertei politice USR, a mesajului către alegători şi a modului în care înţelegem să funcţionăm politic”, spune liderul USR.

Dacian Cioloş explică că ”proiectul pe care l-a prezentat ieri în Biroul Naţional este exact ceea ce a spus de zeci de ori până acum, ce şi-a asumat în campanie pentru preşedinţia partidului: o propunere de reformă şi de restructurare”.

”Bineînţeles că mi-aş dori ca la această reformă să punem cu toţii umărul. Cine vrea să aducă soluţii e mai mult decât binevenit. Să îl citeşti în cheia „furatului” puterii este dezonorant pentru cei care vântură asemenea mesaje şi jignitor pentru colegii care pot citi şi înţelege cu ochii şi cu mintea lor.

Proiectul e pe masa Biroului Naţional, a fost transmis tuturor membrilor (sper că măcar al doilea mesaj transmis azi pe e-mail a ajuns la toţi membrii), voi organiza dezbateri şi voi strânge opinii de amendamente. Voi face asta indiferent de cât de mult se tem unii sau alţii de aceste procese. Lucrurile nu merg cum trebuie. Spaima unora că, dacă deschidem partidul, vor apărea şi alţi oameni competenţi care ar putea să le ia locul nu poate deveni politica oficială a USR”, afirmă el, conform News.ro.

Potrivit lui Cioloş, ”faptul că mesajul său este inconfortabil pentru unii colegi e de înţeles”.

Ce e de neacceptat este chemarea partidului la arme sub pretextul că preşedintele – adică eu – ar dori să distrugă partidul sau să îl dea altcuiva sau să îl controleze din exterior sau alte asemenea năzbâtii”, mai afirmă Cioloş.

”Închei cu o notă personală adresată lui Dan Barna. Acest moment nu este despre Cioloş şi Barna. Nu trebuie să fie. Invitaţia mea de deschidere include şi acest mesaj, că e timpul să creştem lideri alternativi pentru binele acestui partid şi credibilitatea ofertei sale politice. Consider declaraţiile şi acţiunile lui Dan o stângăcie, dar şi o forţare a ordinii stabilite prin votul membrilor la congresul care a avut loc recent.

Utilizarea bazei de date a partidului în scopuri politice personale este un gest descalificant. Şi contrar regulilor noastre interne. Înţeleg că este nemulţumit şi că se simte în faţa unui ultimatum.

Îmi pare rău că nu a înţeles semnificaţia gestului meu, mai ales că am discutat cu el înainte de şedinţa de BN şi obiecţiile sale ulterioare nu au apărut în ceea ce am discutat”, spune preşedintele USR.

El continuă, citat de News.ro: ”Este incredibil cum cineva care ar trebui să dea dovadă de echilibru şi maturitate politică poate să confunde propriile umori şi dezamăgiri cu realitatea şi cu faptele pe care le are în faţă”.

Dacian Cioloş mai spune despre Barna că ”îi înţelege neputinţa în a accepta pierderea funcţiei de preşedinte al USR”.

”Am încercat să îi ofer mai multe şanse şi i-am propus să lucreze aproape de mine ca prim-vicepreşedinte. A refuzat de fiecare dată mâna întinsă. Am evitat să îi comentez gafele şi stângăciile politice şi din campania prezidenţială 2019 şi ulterioare.

Dar a venit momentul să ne uităm serios în oglindă. Ca indivizi şi ca organizaţie. A sta blocat în paradigma că totul e minunat, tot ce s-a făcut e foarte bine şi nu schimbăm nimic e distructiv pentru orice organizare umană. A refuza deschiderea, a te teme de „cei din afară” este un semnal de neputinţă şi automulţumire.

Cred că onoarea îi cere lui Dan Barna să facă un real pas în spate şi să îşi ofere timpul necesar pentru a se reconstrui politic şi a umple golurile personale astfel încât să nu se mai regăsească în situaţii politice dificile.

Regret că am ajuns în această situaţie şi sper că va găsi înţelepciunea de a nu încerca o aventură politică prin care să rupă partidul sau să iasă în public cu alte declaraţii lipsite de adevăr”, spune Cioloş.

Preşedintele USR le cere colegilor şi susţinătorilor USR ”putere şi încredere, pentru că avem mult de muncă şi puţin timp la dispoziţie”.

”Repet pentru toţi colegii şi opinia publică: nu plec nicăieri, sunt aici ca să construiesc şi să ajut la coagularea unui partid care să poată oferi României speranţă şi soluţii. Viitorul României depinde de cum vedem noi viitorul nostru şi responsabilitatea este uriaşă.

Facem un prim pas prin dezbaterea soluţiilor pe care le considerăm necesare intern, dar avem enorm de muncă pentru a merita votul cetăţenilor. Vă propun să nu cucerim puterea, să nu fim războinici şi agresivi, ci înţelepţi şi profesionişti şi să câştigăm încrederea românilor înainte de a cere puterea politică”, mai scrie în final Cioloş.

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, nemulţumit că nu se poate impune în partid pentru că nu are majoritate în forurile de conducere, a propus, în şedinţa de joi a partidului, un program politic cu numeroase modificări. Cioloş şi-a anunţat colegii că va supune proiectul votului Biroului Politic în cursul zilei de luni.

Ulterior şedinţei, între Dan Barna şi Dacian Cioloş a existat un schimb de mesaje pe grupurile interne. Barna îl acuză pe Cioloş de iresponsabilitate şi că aruncă partidul în aer în lupta pentru putere, în schimb Cioloş afirmă că funcţia de preşedinte al USR este mai degrabă decorativă, iar promisiunea sa a fost de a dezvolta partidul.

Cioloş le atrage atenţia colegilor că USR nu este pregătit pentru alegerile din 2024, fiind ”departe de a fi un partid capabil de a creşte electoral”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri