Caută
Close this search box.

VIDEO Klaus Iohannis: Vor urma anunţuri concrete privind prezenţa consistentă a NATO. Trebuie să fim foarte bine pregătiți

Contextul de securitate de pe Flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice confirmă necesitatea unei prezenţe mai consistente a NATO, a Statelor Unite şi a altor aliaţi în regiunea Mării Negre şi „vor urma curând anunţuri concrete în acest sens”, a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

El a vizitat Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

„Angajamentul intensificat al Statelor Unite ale Americii în Europa sporeşte consistenţa şi credibilitatea efortului colectiv aliat de descurajare şi apărare în spaţiul euroatlantic, confruntat în prezent cu ameninţări semnificative în partea de est a Europei.

Acest context de securitate confirmă necesitatea unei prezenţe mai consistente a NATO, a Statelor Unite şi a altor aliaţi în regiunea Mării Negre, pentru a asigura o postură consolidată de descurajare şi apărare aşa cum am susţinut în mod repetat”, a afirmat şeful statului, citat de Agerpres.

El a reiterat aprecierea deosebită „pentru deciziile anunţate foarte recent ale preşedinţilor Biden şi Macron, privind desfăşurarea de forţe militare în România, contribuţii extrem de relevante la efortul comun de descurajare şi apărare în sudul Flancului estic, la Marea Neagră şi în acelaşi timp expresia solidarităţii şi angajamentului acestor parteneri strategici ai României pentru securitatea noastră”.

Klaus Iohannis a mai spus că ţara noastră a avut un „contact strâns, la nivel diplomatic, operaţional şi tehnic pentru stabilirea detaliilor şi datelor exacte ale desfăşurării unităţilor militare americane şi franceze în România”.

„Fără îndoială, vor urma curând anunţuri concrete în acest sens”.

„Parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile şi ameninţările la adresa securităţii regionale, europene şi euro-atlantice, inclusiv a securităţii României, s-au amplificat. Sunt evidente tendinţele de revenire la politica de forţă şi de contestare a actualei ordini internaţionale liberale, precum şi a arhitecturii europene de securitate construite după Războiul Rece.

România este hotărâtă să-şi dezvolte şi să-şi modernizeze în continuare capabilităţile militare

În aceste condiţii, trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a contracara acţiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu, în spaţiul cibernetic. România acţionează ferm şi consecvent pentru consolidarea solidarităţii şi a unităţii NATO, iar relaţia transatlantică reprezintă un element principal de susţinere a coeziunii aliate”, a afirmat şeful statului, după ce a vizitat Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

El a subliniat că România este hotărâtă să-şi dezvolte şi să-şi modernizeze în continuare capabilităţile militare, conform angajamentelor asumate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

„În acelaşi timp, vom acorda şi pe mai departe o atenţie sporită creşterii capacităţii operaţionale a tuturor structurilor militare, atât prin efort naţional, cât şi în context multinaţional. Continuarea eforturilor strategice ale României pentru garantarea integrităţii teritoriale şi securitatea cetăţenilor, precum şi pentru acordarea de sprijin statelor aliate şi partenere, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate, constituie o prioritate a politicii externe şi de securitate a ţării noastre.

Totodată, creşterea rezilienţei atât la nivelul structurilor militare, cât şi la nivelul instituţiilor publice şi al societăţii în ansamblu reprezintă o direcţie principală de acţiune subsumată implementării Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării”, a transmis Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri