Caută
Close this search box.

Vladimir Putin şi Emmanuel Macron au convenit să încerce obţinerea unui armistiţiu în estul Ucrainei

putin

Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vladimir Putin au convenit duminică să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei, a anunţat Palatul Elysee, conform AFP. Cei doi lideri au căzut de asemenea de acord, în cadrul unei convorbiri telefonice, asupra „necesităţii de a privilegia o soluţie diplomatică la criza actuală şi de a face totul pentru a o obţine”, a adăugat preşedinţia franceză.

Palatul Elysee a mai precizat că Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov în următoarele zile, informează Agerpres.

Putin: „provocările ucrainene sunt cauza agravarăii situaţiei în estul Ucrainei”
În acelaşi timp, Kremlinul a transmis că Putin a spus în discuţia cu Macron că „provocările” ucrainene sunt cauza agravării ciocnirilor cu separatiştii în estul Ucrainei. Putin a preciat în acelaşi timp că vrea să intensifice eforturile diplomatice pentru rezolvarea conflictului.

De asemenea, Putin i-a cerut lui Macron, în cadrul convorbirii telefonice, ca NATO şi SUA „să ia în serios” cerinţele Rusiei în privinţa securităţii sale, aflate în centrul crizei actuale dintre Moscova şi Occident

„Au fost exprimate îngrijorări serioase în privinţa deteriorării situaţiei pe linia de contact din Donbass”, a precizat Kremlinul într-un comunicat, adăugând că Putin a spus că „provocările forţelor de securitate ucrainene sunt la originea escaladării”.

Kremlinul: livrările de armament modern occidental către armate ucraineană împing Kievul spre o soluţie militară
Preşedintele rus a mai afirmat că livrările de arme moderne şi de muniţii către forţele ucrainene de către Occident „împing Kievului spre o soluţie militară” în conflictul cu separatiştii proruşi din Donbas.

„Dată fiind urgenţa situaţiei, cei doi preşedinţi au recunoscut că este nevoie să se intensifice căutarea de soluţii prin mijloace diplomatice”, a mai transmis Kremlinul, scopul fiind „facilitarea restabilirii armistiţiului şi asigurării de progrese în rezolvarea conflictului”.

De asemenea, preşedintele francez Emmanuel Macron va mai discuta duminică, tot telefonic, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat Palatul Elysee, relatează AFP.

„Convorbirea telefonică cu preşedintele Putin a durat o oră şi 45 de minute. Preşedintele Republicii discută în acest moment la telefon cu preşedintele Zelenski”, a anunţat preşedinţia franceză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri