Caută
Close this search box.

Zelenski: Aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO și UE, prevăzute în Constituție, rămân prioritate absolută

volodimir zelenski

Aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO și Uniunea Europeană sunt prevăzute în Constituție și rămân o prioritate absolută. Este reacția președinției de la Kiev, după o declarație controversată a ambasadorului Ucrainei în Marea Britanie.

„Acest demers nu este reflectat doar în Constituție, ci este și acordul deplin al autorităților și al societății”, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski, Serghei Nikiforov, pentru Reuters, conform Digi24.

Declarația vine după ce ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, a fost citat de BBC spunând că Ucraina este dispusă să fie „flexibilă” în ceea ce privește obiectivul său de a se alătura NATO, pentru a evita un război cu Rusia.

Ambasadorul și-a clarificat mai târziu declarațiile și aa precizat că țara sa nu-şi va reevalua demersurile care vizează aderarea la Alianţa nord-atlantică.

„Nu suntem membri ai NATO în prezent şi pentru a evita un război suntem gata să facem multe concesii şi asta facem în convorbirile cu ruşii. Nu are nimic de-a face cu (angajamentul faţă de) NATO, care este înscris în Constituţie”, a explicat el.

„Nu este o amânare a ambiţiilor noastre de a fi NATO, este vorba de faptul că în prezent nu facem parte din familie, aşa încât trebuie să căutăm altceva, cum ar fi acorduri bilaterale cu Marea Britanie, cu Statele Unite”, a mai spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri