Caută
Close this search box.

Alexandru Rafila: Spitalele vor funcţiona în sistem combinat

rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că spitalele vor funcţiona în sistem combinat, iar unităţile sanitare care au tratat pacienţi COVID îi vor îngriji în continuare.

El a precizat că testarea este o componentă esenţială pentru controlul acestei infecţii şi nu trebuie renunţat la aceasta.

Rafila a fost întrebat dacă vor mai fi spitale dedicate COVID, după ieşirea din starea de alertă.

“Spitalele vor funcţiona în sistem combinat, adică unităţile sanitare care au tratat şi până acum pacienţi COVID vor trata în continuare.

Avem cinci mii de pacienţi în spitale, ei trebuie trataţi în continuare, dar pe măsură ce numărul de pacienţi va scădea, activitatea spitalelor se va relua cu tot profilul de activitate pe care îl are fiecare unitate sanitară încât să existe tot aşa un proces gradulal de reîntoarcere la normalitate şi în ceea ce priveşte acordarea serviciilor medicale, iar pentru acest lucru am discutat cu cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi vom asigura şi o perioadă de tranziţie, de finanţare, la nivelul cheltuielilor efectuate pentru aceste unităţi sanitare. Discuţia a fost pentru data de 30 septembrie”, a explicat ministrul Sănătăţii, conform News.ro.

Întrebat dacă centrele de testare rămân deschise, ministrul Sănătăţii a răspuns:
“Noi avem 5.000 de cazuri pe zi, testarea rămâne o componentă esenţială a controlului acestei infecţii. Noi nu putem să sperăm la o reducere a numărului de cazuri prin închiderea centrelor de testare. Eu cred că noi trebuie să sperăm la o reducere a numărului de cazuri prin scăderea reală a numărului de cazuri, nu prin diminuarea testării.

Aţi remarcat că şi procentul a scăzut, am plecat pe la 35% am ajuns la 20, săptămâna trecută eram undeva jur de 15, săptămâna asta în jur de 10% dintre probe pozitive aşa că menţinem capacitatea de testare, inclusiv acele centre de prelevare care sunt în Bucureşti şi cred că mai sunt încă în câteva judeţe încât oamenii să aibă acces la testare şi îi sfătuiesc să îndrepte spre aceste centre sau spre medicii de familie care în mod evident pot să facă în continuare testarea. Nu trebuie renunţat la testare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri