Caută
Close this search box.

Antony Blinken promite tot sprijinul SUA pentru Republica Moldova

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se află duminică în vizită în Republica Moldova, în cadrul unui turneu mai amplu în estul Europei, după invazia rusă în Ucraina. Înaltul diplomat american a afirmat că povara cea mai mare în această situație este pe țările vecine și a asigurat că SUA vor oferi resurse Chișinăului pentru a putea gestiona financiar această povară.

„În cei 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre SUA și Rep. Moldova nu ne-am confruntat niciodată cu un moment așa de urgent, cu provocările de astăzi. Războiul neprovocat și nejustificat al Rusiei contra Ucrainei a declanșat o criză umanitară care deja are un impact enorm în zonă, inclusiv în Moldova.

Statele Unite vor face tot ce e posibil pentru a ajuta Moldova cu asistența pe care o acordă acestor oameni. Administrația Biden a cerut Congresului să aprobe un fond de 2,75 de miliarde de dolari pentru asistență umanitară pentru nevoile oamenilor din Ucraina sau al altor țări care ajută la gestionarea acestei crize. Comunitatea internațională are această răspundere a de ajuta Moldova să gestioneze acest impact al războiului și vom transmite acest mesaj și în alte organisme internaționale”, a spus secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

„Moldova a ales calea democrației, a economiei incluzive, a apropierii de instituțiile europene. SUA vor sprijini Moldova pe acest drum, cu respectarea principiului neutralității înscrise în Constituția sa. Sprijinim în mod ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și statutul de neutralitate fixat în Constituție”, a declarat secretarul de stat american, la Chișinău.

Înaltul diplomat american a afirmat că povara cea mai mare în această situație este pe țările de la granița Ucrainei.

„Ați văzut răspunsul nostru, de mobilizare a comunității internaționale, în răspuns la agresiunea Rusiei. Oriunde și oricând agresiunea se va repeta, vom face același lucru”, a adăugat Blinken.

Secretarul de stat american Antony Blinken i-a lăudat duminică pe conducătorii Republicii Moldova pentru că au primit refugiaţi din Ucraina.

Blinken a declarat că admiră generozitatea şi ospitalitatea Republicii Moldova şi a apreciat că R.Moldova a oferit „o poveste puternică şi pozitivă” a unei democraţii emergente „într-un moment în care, de câţiva ani, democraţiile au înregistrat regrese, în loc să meargă înainte”.

Peste 230.000 de oameni au traversat graniţa dintre Ucraina şi Republica Moldova, după declanşarea invaziei, la 24 februarie, iar 120.000 dintre ei au rămas în această ţară, a anunţat premierul moldovean Natalia Gavriliţa, la întâlnirea cu Blinken din capitala Chişinău.

„Pentru o ţară mică precum Moldova, este un număr foarte mare”, iar R.Moldova va avea nevoie de asistenţă pentru a face faţă afluxului, a adăugat ea. Blinken a asigurat-o pe Graviliţa că ţara sa poate „conta pe sprijinul nostru deplin”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri