Caută
Close this search box.

Bogdan Aurescu: Ocuparea Insulei Şerpilor, doar o mişcare spectaculoasă de imagine

aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, că ocuparea de către Federaţia Rusă a Insulei Şerpilor este o „mişcare spectaculoasă de imagine”, dar importanţa strategică nu mai există şi nu aduce ceva nou în „peisajul complicat din regiunea Mării Negre”.

„Insula Şerpilor, încă un teritoriu ocupat ilegal de Federaţia Rusă, dar în rest, importanţa strategică a Insulei Şerpilor nu mai există, aşa cum exista în secolul 19, când de pe Insula Şerpilor puteai să controlezi accesul în gurile Dunării şi mai apoi pe canalul Sulina şi aşa mai departe.

Sigur, se pot amplasa acolo diverse mijloace ale Rusiei, dar Rusia a existat în Marea Neagră cu o prezenţă din ce în ce mai consistentă încă din 2014 încoace, este ceea ce a determinat creşterea prezenţei NATO pe Flancul estic, postura de descurajare şi apărare. Sigur, este o mişcare spectaculoasă din punctul de vedere al imaginii, dar până la urmă nu aduce ceva absolut nou, suplimentar faţă de ceea ce avem deja în peisajul complicat din regiunea Mării Negre”, a afirmat Aurescu la Digi24.

El a explicat că Insula Şerpilor nu are absolut nicio relevanţă în delimitarea din Marea Neagră.

„Insula Şerpilor a fost pământ românesc până la Tratatul de pace de după al Doilea Război Mondial, cedată sub presiune URSS, după care a fost introdusă în mai multe documente succesive privind frontiera de stat, încheiate între România şi Uniunea Sovietică, la momentul respectiv.

În tratatul încheiat cu Ucraina în 1997 există un articol, un paragraf în care se spune că Ucraina nu va putea amplasa mijloace militare ofensive pe Insula Şerpilor, care aparţine Ucrainei.

Deci, Ucraina este posesorul de drept în acest moment al Insulei Şerpilor. În ceea ce priveşte procesul pe care noi l-am câştigat la Haga în 2009, acolo, Insula Şerpilor, în cadrul raţionamentului juridic pe care l-a făcut Curtea, nu joacă niciun rol, nicio funcţie în stabilirea limitei de delimitare maritimă.

Deci, nu are absolut nicio relevanţă în delimitarea din Marea Neagră. Aceasta este lipsa de efecte pe care Insula Şerpilor o are în acest moment”, a spus Aurescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri