Caută
Close this search box.

Borrell, despre mediatorul în războiul Rusiei: ”Trebuie să fie China”

josep borell

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, s-a pronunţat ferm în favoarea medierii Chinei în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, relatează DPA citată de Agerpres.

”Nu există alternativă. Noi (europenii) nu putem fi mediatori, asta este clar … Şi nu pot fi nici SUA. Cine altcineva? Trebuie să fie China, am încredere în asta”, a declarat Borrell într-un interviu acordat ziarului spaniol El Mundo.

Însă politicianul spaniol a recunoscut că nu există planuri ferme ale părţilor aflate în conflict şi ale susţinătorilor lor pentru o mediere externă din partea Chinei.

”Noi nu am cerut acest lucru şi nici ei (chinezii) nu au cerut”.

Borrell a apărat livrarea de arme europene în zona de război şi impunerea de sancţiuni dure împotriva Rusiei. Aceste măsuri au fost absolut necesare, a spus el, indiferent de eforturile diplomatice simultane de soluţionare a conflictului.

Livrările de arme le permit ucrainenilor să se apere, să fie într-o poziţie mai bună pentru a negocia şi, dacă este posibil, să ajungă la o încetare a focului, a declarat fostul ministru spaniol de externe şi fost preşedinte al Parlamentului European.

”Iar după aceea, diplomaţia trebuie să-şi joace rolul”, iar aici China ”trebuie să joace un rol”, a subliniat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri