Caută
Close this search box.

Europenii cumperă truse de supravieţuire şi alimente

truse de supravieţuire

Europenii au început să îşi facă stocuri de echipamente precum saci de dormit şi sobe de camping, precum şi conserve şi hrană uscată, parţial pentru a le dona refugiaţilor din Ucraina, dar şi ca urmare a îngrijorărilor că aprovizionarea ar putea fi perturbată dacă războiul din Ucraina se va extinde, transmite Reuters.

Vânzările de produse precum recipiente de plastic, echipamente de camping, baterii, lanterne şi încărcătoare solare pentru telefoane mobile au crescut de şase ori în ultimele două săptămâni la magazinele de hardware Clas Ohlsson din Suedia, a declarat un purtător de cuvânt, conform Agerpres.

„Este clar că oamenii vor să fie pregătiţi pentru o criză. Cele mai mari creşteri sunt la produsele recomandate să le ai în casă pe timp de criză, de exemplu radiourile”, a precizat purtătorul de cuvânt de la Clas Ohlsson.

În paralel, vânzările de lapte praf, paste, cereale şi conserve au crescut cu 20% în ultimele săptămâni, potrivit retailerului suedez de produse alimentare Ica Gruppen. Consumatorii îşi fac stocuri pentru ei în timp ce organizaţiile umanitare cumpără produse pe care să le trimită în Ucraina, susţine directorul de achiziţii de la Ica Sweden, Andreas Sbrodigliga.

Declaraţiile lui Vladimir Putin prin care acesta a ordonat punerea forţelor nucleare ruseşti în stare de alertă a determinat locuitorii din Europa Centrală să se grăbească să cumpere iod, produs despre care cred că îi va proteja de radiaţii.

În Polonia, ţară care până acum a primit mai mult de jumătate din cei trei milioane de refugiaţi care au plecat din Ucraina, lanţul de magazine Zabka a anunţat că au crescut vânzările de conserve, orez şi apă îmbuteliată în unele regiuni, pe fondul campaniilor de strângere de donaţii pentru refugiaţi. În plus, produsele de igienă precum şerveţele umede, geluri, săpunuri, pastă de dinţi dispar şi ele de pe rafturile magazinelor din Polonia, precizează lanţul de farmacii Rossmann.

În Germania, vânzările de produse de camping precum saci şi saltele de dormit au explodat în ultimele două săptămâni la magazinele Decathlon, a declarat un purtător de cuvânt. Retailerul a decis de asemenea să doneze produse de camping organizaţiilor umanitare care ajută în Ucraina.

În acest context, distribuitorul angro german Metro a decis să introducă, temporar, o limită cu privire la cantitatea pe care cumpărătorii o pot achiziţiona din anumite produse precum ulei de gătit şi făină, dar a adăugat că nu există motive pentru care consumatorii să îşi fac stocuri deoarece noi livrări urmează să sosească. „Observăm în prezent o cerere mare din partea clienţilor noştri pentru anumite alimente cu durata mare de valabilitate, care poate fi atribuită, printre altele, achiziţionării de produse pentru a fi furnizate sub formă de ajutoare”, a declarat un purtător de cuvânt.

Retailerul olandez Ahold Delhaize a raportat şi el vânzări mai mari la magazinele sale din Cehia, ca urmare a faptului că oamenii fac donaţii pentru refugiaţi dar a adăugat că nu există motive de îngrijorare. „Lanţul nostru de aprovizionare este destul de robust la acest punct şi avem suficiente produse pentru clienţii noştri în stoc şi la furnizorii noştri”, a informat grupul Ahold Delhaize, din care face parte şi reţeaua Mega Image.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri