Caută
Close this search box.

Florin Cîţu, în ultima zi a vizitei de lucru în SUA: întrevedere cu vicepreşedintele Băncii Mondiale, Anna Bjerde

cîţu

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a efectuat, în perioada 24-30 martie, o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, în ultima zi a vizitei urmând să participe, alături de senatorul Alina Gorghiu, la o întrevedere cu vicepreşedintele Băncii Mondiale, Anna Bjerde.

Delegaţia condusă de Florin Cîţu este formată din senatorii Robert Cazanciuc şi Radu Oprea (PSD), Alina Gorghiu şi Roberta Anastase (PNL), Ion Narcis Mircescu (USR) şi Lorand Turos (UDMR).

„Componenţa delegaţiei este o dovadă că Parteneriatul Strategic SUA-România, care anul acesta marchează 25 de ani de la lansare, este puternic şi în continuă dezvoltare şi este susţinut de toate partidele din România, de la putere şi din opoziţie”, se arată într-un comunicat al Senatului.

Pe parcursul vizitei, Florin Cîţu s-a întâlnit cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi cu liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy.

Întâlnirea cu Kevin McCarthy a vizat creşterea bugetului României pentru apărare la 2,5% din PIB, precum şi nevoia de sancţiuni mult mai dure împotriva Rusiei.

Delegaţia Senatului României a avut o serie de întrevederi oficiale cu înalţi reprezentanţi ai Senatului şi ai Camerei Reprezentanţilor SUA, precum şi ai Departamentului de Stat.

„Marţi, 29 martie, delegaţia condusă de preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a avut o întrevedere cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, discuţiile vizând, în principal, includerea României în programul Visa Waiver şi dezvoltarea capabilităţilor forţelor armate române. Întâlnirea cu cel de-al treilea om în stat din SUA a coincis cu ziua în care se împlinesc 18 ani de când România a depus, la Washington D.C., documentele de aderare la cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie. De asemenea, în cadrul discuţiei au fost căutate noi oportunităţi de dezvoltare economică pentru prosperitatea celor două state, care să ţină cont de dinamica regională actuală”, detaliază comunicatul preluat de Agerpres.

Delegaţia Senatului a avut o întrevedere şi cu un înalt oficial din cadrul Departamentului Comerţului, Marisa Lago, discuţia vizând aderarea României la OCDE, precum şi dezvoltarea împreună cu SUA a proiectului privind Reactoarele Modulare Mici (SMR).

Necesitatea consolidării Flancului Estic al NATO şi identificarea unor noi domenii şi oportunităţi de cooperare cu SUA au fost subiectele principale abordate în cadrul unei discuţii cu Derek Chollet, consilier politic al Departamentului de Stat, menţionează sursa citată.

În cadrul întrevederilor, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a reiterat necesitatea adoptării unor sancţiuni mai dure pentru Rusia.

„Delegaţia Senatului a participat şi la o dezbatere organizată de unul dintre cele mai importante şi relevante think-tank-uri din domeniul relaţiilor internaţionale, CEPA (Center for European Policy Analysis), tema fiind evoluţiile de securitate în regiunea Mării Negre”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, delegaţia s-a întâlnit cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din SUA şi ai comunităţii române din zonă.

Citește și: FDA a autorizat al doilea booster al vaccinurilor Pfizer-BioNTech şi Moderna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri