Caută
Close this search box.

Kremlinul o declară huligancă pe Marina Ovsyannikova, jurnalista care a demascat cenzura de la Pervîi kanal

kremlinul

Kremlinul a calificat drept huliganism actul de disidență făcut de Marina Ovsyannikova, care a întrerupt un buletin de știri în direct, la televiziunea de stat rusă, Pervîi Kanal, pentru a denunța războiul din Ucraina, anunță Reuters.

Protestatara a ridicat o pancartă, în spatele unui prezentator din studio, care citea știrile pe luni seară, și a strigat sloganuri care condamnau invazia Rusiei în Ucraina, din 24 februarie.

„În ceea ce o privește pe această femeie, este vorba despre huliganism”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a continuat prin a lăuda canalul de stat ca fiind un pilon al știrilor obiective și oportune.

„Canalul și cei care ar trebui să răspundă vor merge până la capăt”, a declarat el reporterilor, citat de AK24.

Oficialii de la Moscova descriu ofensiva Rusiei în Ucraina ca fiind o operațiune militară specială, pentru a dezarma țara și a preveni genocidul împotriva vorbitorilor de limba rusă, o justificare respinsă de Ucraina și de Occident, ca fiind un pretext fals, pentru o invazie într-o țară democratică.

Aproape 15.000 de persoane au fost reținute în întreaga Rusie, în timpul protestelor împotriva războiului, începând cu 24 februarie, potrivit unei numărători efectuate de OVD-Info, un grup independent de monitorizare a protestelor.

Protestatara de la televiziunea de stat a fost identificată ca fiind Marina Ovsyannikova, o angajată Pervîi Kanal, potrivit OVD-Info și șefului grupului pentru drepturile omului Agora.

Anchetatorii analizau astăzi dacă ea ar putea fi pedepsită, în conformitate cu o nouă lege, care prevede pedepse cu închisoarea de până la 15 ani, a anunţat agenția rusă de știri TASS, care a citat o sursă din cadrul forțelor de ordine.

Legislația adoptată la opt zile după invazia Ucrainei face ilegale acțiunile publice, care au ca scop discreditarea armatei ruse și interzice răspândirea de știri false sau „difuzarea publică de informații false în mod deliberat”, despre utilizarea forțelor armate ale Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al ONU pentru drepturile omului, Ravina Shamdasani, a lăudat „acest jurnalist foarte curajos”.

„Îndemnăm autoritățile să se asigure că ea nu se confruntă cu represalii, pentru că și-a exercitat dreptul la libertatea de exprimare”, a declarat ea, într-un briefing de presă, la Geneva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri