Caută
Close this search box.

Preţul energiei termice creşte de vineri, în Capitală, la 330 de lei, fără TVA/gigacalorie

Preţul energiei termice

Preţul energiei termice creşte de vineri, în Capitală, la 330 de lei, fără TVA/gigacalorie, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Proiectul a fost adoptat cu 33 de voturi „pentru”, 19 „împotrivă” şi o abţinere.

„Începând cu data de 1.04.2022, se aprobă preţul local de facturare al energiei termice furnizate populaţiei la un nivel de 330 lei/Gcal (exclusiv TVA)”, prevede hotărârea. Preţul actual este de 137 de lei fără TVA/gigacalorie, aminteşte Agerpres.

La începutul şedinţei CGMB, primarul general, Nicuşor Dan, a explicat că majorarea tarifului pentru gigacalorie suportat de bucureşteni este necesară, menţionând că nu a mai fost schimbat din 2011.

„Un proiect extrem de important – majorarea tarifului suportat de către bucureşteni pentru gigacalorie, pentru care propunerea este 330 de lei. Este o majorare necesară, pentru a echilibra întreg sistemul de termoficare, pentru a permite menţinerea sistemului de termoficare centralizat, care are beneficii importante în ceea ce priveşte mediul.

Mă bucur că avem acordul majorităţii din Consiliul General pentru această majorare, care este absolut necesară. Tariful nu a mai fost modificat din anul 2011 şi prin această modificare ajungem la o sumă care este apropiată de cea a oraşelor din România care au sisteme centralizate de termoficare”, a precizat edilul şef.

Consilierul municipal USR Cosmin Smighelschi a anunţat ca grupul politic pe care-l reprezintă va vota pentru acest proiect.

„Această decizie a fost luată după multiple discuţii, atât politice, cât şi administrative, şi am ajuns la o înţelegere, în sensul în care populaţia nu trebuie să plătească în întregime această creştere.

Este în mod clar şi evident o creştere a utilităţilor, a ceea ce înseamnă în mod special preţul de gaze, care ne afectează pe toţi, atât în privat, cât şi la stat, însă ceea ce este normal este ca şi Primăria să contribuie, de aceea şi subvenţia va fi crescută”, a declarat Smighelschi.

Consilierul municipal PNL Cătălin Deaconescu a dezminţit orice fel de negociere a colegilor săi liberali cu grupul USR din CGMB privind preţul gigacaloriei.

„Nu ştiu cu cine a negociat Smighelschi (consilier municipal USR n.r.), dar nu cu noi, nu cu PNL-ul, pentru că nu era loc de vreo negociere. Practic, majorarea acestui tarif este o chestiune pur aritmetică. Ştiam că se va întâmpla încă din noiembrie, când preţul de producţie al gigacaloriei a fost majorat, ştiam din ianuarie când, de asemenea,

Termoenergetica şi-a avizat noile costuri de distribuţie şi furnizare, era doar o chestiune de timp până când cei din Executiv îşi făceau calculele să vadă cât pot suporta din subvenţie şi cât trebuie să acopere populaţia (…), tariful nu a mai fost modificat din 2011.

Este dificil în această perioadă pentru bucureştenii care sunt conectaţi la sistemul centralizat. Creşterea este substanţială”, a spus Cătălin Deaconescu.

Consilierul municipal PSD Aurelian Bădulescu a solicitat CGMB să nu voteze majorarea preţului gigacaloriei.

„Vă solicit, stimaţi consilieri generali, să nu votaţi acest proiect, pentru că sunt soluţii pentru aceste sume (…) PSD va depune un proiect de hotărâre, în ideea în care să identificăm soluţii şi pentru grupurile vulnerabile, pentru că nu numai boierii trăiesc în Bucureşti, sunt şi oameni necăjiţi, oameni cu probleme (…). Acest primar (…) nu a identificat toate soluţiile”, a adăugat Aurelian Bădulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri