Caută
Close this search box.

Procurorul Curții Penale Internaționale vrea o anchetă privind presupuse crime de război în Ucraina

Procurorul Curții Penale Internaționale a anunțat luni că va solicita aprobarea instanței pentru a deschide o anchetă privind presupuse crime de război în Ucraina, relatează Reuters.

Mișcarea vine la doar câteva zile după ce Rusia și-a invadat țara vecină și procurorul Karim Khan a declarat vineri că instanța ar putea investiga presupusele crime care decurg din lupte.

Khan a spus că ancheta va analiza presupusele încălcări care datează din 2014, când Ucraina a recunoscut jurisdicția instanței.

„Următorul pas este de a continua cu procesul de căutare și obținere a autorizației de la Camera preliminară a Curții pentru a deschide o anchetă”, a spus Khan astăzi despre solicitarea aprobării pentru investigare.

Lituania a cerut anterior CPI să deschidă o anchetă cu privire la crimele de război comise de Rusia și Belarus în Ucraina, prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, spunând pentru Washington Post: „Ceea ce face Putin este doar o crimă și nimic altceva și sper că va fi judecat la Haga”, potrivit The Guardian.

Citește și: Facebook/ Meta anunță că restricţionează unele conturi media de stat ruseşti la cererea Ucrainei

Deși nici Rusia și nici Ucraina nu sunt membri ai Curții de la Haga, Ucraina a dat autorizație pentru investgarea crimelor de război și crimelor împotriva umanității, în urma anexării Crimeei de către Moscova.
„Există o bază rezonabilă pentru a continua cu deschiderea unei investigații”, se arată în comunicat. „În special, sunt mulțumit că există o bază rezonabilă pentru a crede că atât presupuse crime de război, cât și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina”.

Zeci de civili au murit în urma bombardamentelor rușilor asupra unor blocuri de locuințe, grădinițe, orfelinate și spitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri