Caută
Close this search box.

Război în Ucraina, ziua 11. Zelenski i-a cerut lui Biden mai mult sprijin financiar

transportul feroviar

După zece zile de război, Rusia începe „să realizeze costul real al războiului”, spune un consilier apropiat al președintelui ucrainean, care precizează că din acest punct negocierile pot fi „constructive”. În paralel, sâmbătă noapte Volodimir Zelenski a avut o nouă discuție telefonică cu Joe Biden, căruia i-a cerut mai mult ajutor financiar pentru a rezista invaziei Rusiei. Orașul-port Mariupol este în continuare sub blocadă rusească și de cinci zile nu mai are curent, apă și căldură. Atacurile din timpul nopții, în nordul țării, s-au soldat cu victime, potrivit serviciilor de urgență ucrainene.

Rusia a bombardat şi avariat baza aeriană a armatei ucrainene de la Starokosteantîniv, cu arme cu rază lungă de acţiune de mare precizie, a anunţat duminică Ministerul rus al Apărării.

„Forţele armate ale Rusiei continuă să lovească infrastructura militară a Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov.

„În dimineaţa zilei de 6 martie, au fost realizate lovituri cu armament de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune. Baza aeriană a forţelor armate ucrainene de la Starokosteantîniv a fost avariată”, a adăugat el.

Konaşenkov a mai declarat că un sistem antirachetă de tip S-300 controlat de armata ucraineană a fost distrus de rachetele ruseşti.

Oficialul rus a mai susţinut că Rusia a doborât 10 avioane şi elicoptere ucrainene în ultimele 24 de ore.

Forțele ucrainene au prezentat un nou bilanț al pierderilor estimate pe care le-a suferit armata rusă de la declanșarea invaziei, pe 24 februarie.

peste 11.000 de soldați
285 de tancuri
985 transportoare blindate
109 sisteme de artilerie
50 lansatoare de rachete
21 sisteme antiaeriene
44 avioane
48 elicoptere
447 vehicule de luptă
2 ambarcațiuni
60 de cisterne
4 drone

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat duminică la primele ore că a vorbit din nou la telefon cu omologul său american, Joe Biden, pentru a discuta despre sprijinul financiar american pentru Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei.

„În cadrul unui dialog permanent, am avut o nouă conversaţie cu @POTUS (preşedintele Statelor Unite). Ordinea de zi a inclus probleme de securitate, sprijinul financiar pentru Ucraina şi continuarea sancţiunilor împotriva Rusiei”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.

Și Casa Albă a anunțat convorbirea telefonică dintre cei doi șefi de stat, arătând că Joe Biden a apreciat decizia Visa și Mastercard de a-și suspenda serviciile în Rusia.

„În mod deosebit, (președintele Biden) a aprecia decizia din această seară a Visa și Mastercard de a suspenda serviciile în Rusia”, potrivit unui comunicat al casei Albe.

„Președintele Biden a mai spus că administrația sa va crește asistența umanitară și economică pentru Ucraina și lucrează îndeaproape cu Congresul pentru a obține fonduri suplimentare”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri