Caută
Close this search box.

Rusia şi QAnon au aceleaşi false teorii ale conspiraţiei, despre Ucraina

qanon

O nouă teorie a conspirației a devenit populară, în unele dintre comunitățile online care s-au format în jurul QAnon, una fiind promovată simultan de Kremlin, ca o justificare pentru invazia sa în Ucraina.

Afirmația falsă este că Statele Unite dezvoltă arme biologice în Ucraina, iar Vladimir Putin a intervenit, pentru a salva situația și a distruge armele.

Profeția de bază a lui QAnon a fost întotdeauna că există un plan și că fostul președinte, Donald Trump, va scăpa lumea de o cabală diabolică, culminând cu demascarea, întemnițarea sau chiar executarea membrilor cabalei.

Dar acea profeție datează de când Trump era de fapt președinte. Acum, că nu mai este, credincioșii QAnon s-au convins că există dovezi că planul este încă în vigoare, poate chiar mai mult decât oricând. În dezinformarea Kremlinului, unii au văzut această speranță.

Există biolaboratoare finanțate de SUA în Ucraina, aceasta este adevărat. Dar ele nu construiesc arme biologice. De fapt, este opusul: o parte din motivul creării lor a fost asigurarea vechilor arme biologice sovietice, lăsate în urmă, în fostele republici sovietice.

Departamentul de Stat a descris afirmațiile ca fiind o prostie, iar guvernele SUA și Ucrainei au încercat în mod repetat, de ani de zile, să învingă teoriile conspirației despre laboratoare și au vorbit despre munca făcută în ele.

Falsurile Rusiei despre laboratoare ca acesta nu s-au limitat la Ucraina. Afirmații similare au fost făcute despre un laborator din Tbilisi, Georgia; acestea s-au dovedit false. Dr. Filippa Lentzos, co-director al Centrului pentru Studii de Știință și Securitate de la King’s College, din Londra, a vizitat laboratorul, împreună cu alți experți, și a dezmințit afirmațiile rusești. Ea a spus pentru CNN că rușii răspândesc aceleași minciuni despre laboratoarele din Ucraina.

Aici lucrează o mașină de dezinformare, care funcţionează cam asa: guvernul rus face declarații sugestive, lăsând fimiritturi, care sunt repetate de presa oficială de stat rusă și apoi, din ce în ce mai percutant, de zeci de site-uri web fără identitate (unele dintre care SUA au pretins că sunt legate de serviciile de informații ruse).

Conturile din rețelele de socializare împing ideea mai departe, o construiesc, o fac mai fantasmagorică și acele afirmații ajung în cele din urmă să fie preluate de mass-media oficială rusă, apoi ciclul începe din nou.

Rusia a promovat diverse dezinformări despre SUA și armele biologice, de la Războiul Rece încoace, publicând în mod infam de exemplu ideea falsă că SUA a produs virusul HIV/SIDA.

Matt Field, editor la Bulletin of the Atomic Sciences, a declarat pentru CNN că dezinformarea despre biolaboratoarele susținute de SUA pare să atingă apogeul, atunci când Rusia se află sub un control internațional sporit.

Acuzațiile despre laboratorul din Tbilisi de exemplu au apărut în anul 2018. pe fondul scandalului internațional, după ce s-a constatat că Rusia i-a otrăvit pe Serghei și Iulia Skripal, în Salisbury, Anglia.

Nici metodele folosite pentru a răspândi acest tip de dezinformare nu sunt noi. Foști agenți KGB au spus că oficina rusă va planta povești în publicații obscure sau mici, din țări străine, și apoi acele povești vor fi citate ca surse, în mass-media oficială rusă.

Acest proces se poate întâmpla mult mai ușor astăzi. În loc să fie nevoită să convingă un editor de la un ziar să publice dezinformarea, Rusia o poate împinge pe site-uri web aparent independente, care se prezintă ca instituții de știri, dar nu sunt mai mult decât instanţe mascate ale Kremlinului. Guvernul SUA a identificat site-uri de web care lucrează în tandem cu serviciul de securitate FSB al Rusiei.

Rusia încă mai plantează povești de acest tip și în publicaţii reale. De exemplu, în 2017, revista de stânga americană Counterpunch a detaliat cum a fost păcălită, pentru a difuza articole sub titlul „Alice Donovan”, despre care guvernul american a confirmat ulterior că este o identitate falsă, pillotată de GRU.

Rusia nu trebuie neapărat să-și împingă dezinformarea către aderenții QAnon, deoarece Rusia şi QAnon au destule interese comune. Astăzi, mulți americani se regăsesc în grupuri online și urmăresc conturi care s-au mobilizat în jurul QAnon. Acolo, dezinformarea rusă este uneori îmbrățișată cu entuziasm.

Într-o emisiune radio online QAnon americană, difuzată luni, o gazdă a citit textul din rapoartele presei de stat ruse, despre biolaboratoare.

Pe forumul de discuții online al emisiunii, o persoană care a scris greșit în mod intenționat cuvântul „Patriot”, astfel încât să includă litera „Q”, a scris:

„Am bănuit că acești nenorociți se pregătesc să lanseze o altă armă biologică și aveam nevoie de CINEVA care să-i pună capăt. Putin a făcut un pas. IMO, aceasta a făcut parte din înțelegerea lui cu DJT”.

„Un element central al sistemelor de credință ale teoriei conspirației este rafinarea constantă a narațiunilor și a reacțiilor la evenimente mai ample, pentru a sprijini marea narațiune”, a declarat pentru CNN Ciarán O’Connor, cercetător la Institutul pentru Dialog Strategic, un think tank care analizează dezinformarea.

Jurnaliştii şi oficialii guvernamentali au încercat să dezmintă minciunile şi să răspândească adevărul. Companiile Big Tech au încercat să oprească răspândirea teoriei conspirației și pe platformele lor. Dar până acum aceste măsuri nu se potrivesc cu puterea credinței adepţilor QAnon și cu campania susținută, de promovare a acestei teorii.

Marți, un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe a ajutat efortul Rusiei, făcând propria sugestie, că SUA au făcut ceva nefast la laboratoarele din Ucraina. Același oficial, în 2020, a promovat ideea că armata americană a adus Covid-19 în China.

sursa: CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri