Caută
Close this search box.

Șeful CIA: Președintele chinez Xi Jinping e „tulburat” de „dificultățile semnificative” pe care rușii le întâmpină în Ucraina

William Burns, directorul CIA, a declarat marți, în fața unei comisii a Congresului SUA, că președintele Xi Jinping și conducerea chineză „sunt cam tulburați” de dificultățile pe care le întâmpină forțele rusești în Ucraina. Ei se tem și de problemele de reputație pe care le-ar putea avea China din cauza asocierii cu Moscova.

„Cred că președintele Xi Jinping și conducerea chineză sunt cam tulburați de ce văd în Ucraina. Nu au anticipat dificultățile semnificative pe care rușii le întâmpină”, a declarat William Burns, citat de AFP.

Șeful CIA a mai spus că Bejinul e „îngrijorat” de impactul pe care l-ar putea avea apropierea de regimul lui Putin asupra „reputației” sale. De altfel, chinezii sunt foarte atenți la posibilele efecte asupra economiei țării lor.

China a refuzat să se alăture țărilor care au impus sancțiuni Rusiei, argumentând că aceste măsuri vor afecta pe toată lumea, și nu a condamnat invazia rusească, ci s-a limitat la a-și exprima „regretul” față de situația din Ucraina.

De asemenea, Bejingul a mai spus că „înțelege” preocupările Rusiei privind propria securitate, transmite B1TV.

Președintele Chinei a îndemnat la „cea mai mare reținere” și și-a exprimat „îngrijorarea profundă” față de ce se petrece în Ucraina.

Citește și: Rusia anunţă o nouă încetare a focului pentru miercuri

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a votat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție care condamnă invazia rusă și înființează o comisie care să investigheze presupusele crime de război și crime împotriva umanității. China, deși în relații bune cu Moscova, nu a votat împotriva rezoluției, așa cum s-ar fi așteptat mulți, ci s-a abținut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri