Caută
Close this search box.

Stelian Ion solicită preşedintelui Iohannis să nu promulge legea de desfiinţare a SIIJ, fără avizul Comisiei de la Veneţia

usr

Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge Legea de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) şi cere demisia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, dacă avizul Comisiei va fi unul critic la adresa actului normativ.

„Am primit o nouă decizie a Curţii Constituţionale (CCR) de respingere a sesizării USR împotriva proiectului lui Cătălin Predoiu, de aşa-zisă desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ). În fapt, o reînfiinţare a unei structuri, înfiinţarea unei reţele de investigare a infracţiunilor din justiţie. Este un moment complicat, mai ales că el vine cu puţine zile înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneţia. De aceea, îi solicităm preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge această lege până în momentul în care avizul va fi adoptat de către Comisia de la Veneţia, pe data de 19 martie. Mai sunt doar 10 zile până la emiterea acestui aviz. În urma solicitării făcută de colegul meu, deputatul Iulian Bulai, am primit din partea Comisiei de la Veneţia o înştiinţare precum că draftul de aviz este deja la Ministerul Justiţiei. În aceste condiţii, graba cu care Parlamentul a trecut la vot, cu care Curtea Constituţională, de pe o săptămână pe alta, a dat o pronunţare, o decizie pe această speţă foarte importantă, fără să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia, de asemenea, graba cu care s-ar putea promulga această lege ar fi una devastatoare pentru statul de drept (…). Dacă avizul Comisiei de la Veneţia va fi unul critic la adresa acestui proiect, Cătălin Predoiu trebuie să-şi dea demisia”, a declarat Stelian Ion, miercuri, la Parlament.

El a adăugat că draftul de aviz conceput de raportorii Comisiei de la Veneţia este de două zile la Ministerul Justiţiei şi susţine că are „elemente serioase” că acesta este unul critic la adresa proiectului.

„Cert este că acest draft există de două zile la Ministerul Justiţiei, ministrul Cătălin Predoiu ştie de existenţa lui, nu cunosc acest conţinut pentru că el este confidenţial, dar presupun, am elemente serioase să cred că acest draft este unul critic la adresa acestui proiect, vom vedea care este realitatea (…). Cu acest proiect de lege s-a compromis iremediabil (n.r. Cătălin Predoiu), din punctul meu de vedere, şi nu este altă soluţie decât demisia şi a da mandatul de ministru al Justiţiei unei persoane care pune preţ pe avizele Comisiei de la Veneţia, pe recomandările din cadrul MCV, recomandările Comisiei Europene. A ne preface că venim cu reforme, a încerca să-i păcălim pe partenerii noştri europeni, să păcălim instituţiile cu care suntem în contact şi faţă de care am avut nişte angajamente, este greşit şi efectiv nu cred că vom reuşi să facem lucrul ăsta”, a concluzionat deputatul USR, conform Agerpres.

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, ca neîntemeiate sesizările asupra Legii privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), stabilind că actul normativ este constituţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri