Caută
Close this search box.

Ungaria acuză Ucraina că se amestecă în alegerile legislative de duminică

peter Szijjarto

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a învinovățit Ucraina că încearcă să se amestece în alegerile legislative ce vor avea loc duminică în Ungaria, Kievul dorind ca aceste alegeri să fie câştigate de opoziţia ce încearcă să-l înlăture de la putere pe premierul conservator Viktor Orban, potrivit EFE.

Acest nou episod marchează refuzul guvernului condus de Viktor Orban de a oferi Ucrainei arme şi de a permite tranzitul prin Ungaria pentru transporturile de arme occidentale livrate Ucrainei după invazia rusă.

Aceasta este o întâmplare tensionată în relaţiile dintre Budapesta şi Kiev, marcate de acuzaţiile formulate de Ungaria privind încălcarea drepturilor minorităţii maghiare din Transcarpatia.

„Stânga ungară menţine o coordonare strânsă cu reprezentanţii guvernului ucrainean”, căruia i-a promis că, dacă va câştiga alegerile duminică, va trimite arme Ucrainei şi va vota pentru sancţiuni europene care să vizeze exporturile ruse de petrol şi gaze naturale, a transmis Szijjarto, într-un mesaj video pe Facebook, făcând referire şi la unele articole din presă despre o colaborare între Kiev şi opoziţia ungară, dar fără dovezi concrete.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, i-a telefonat ambasadorului ucrainean la Budapesta pentru „a discuta opţiuni despre cum să influenţeze rezultatele alegerilor în Ungaria”, a mai susţinut Szijjarto.

Acesta a insistat şi asupra discursurilor în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat în diferite foruri internaţionale „atacuri constante la adresa Ungariei şi a guvernului ei pentru refuzul de a trimite arme Ucrainei sau de a vota pentru sancţiuni care ne pun în pericol aprovizionarea cu energie”.

Cu toate că cererile Ucrainei sunt „de înţeles” în contextul conflictului său militar cu Rusia, ele sunt totuşi diametral opuse intereselor Ungariei de a „rămâne în afara acestui război”, iar „atât timp cât noi rămânem la guvernare, aceste decizii vor fi menţinute”, a încheiat ministrul ungar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri