Caută
Close this search box.

VIDEO Arafat: Am văzut ce pot face dezinformările; e mai uşor să le combaţi

arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că este mai uşor ca dezinformările să fie oprite, înainte de a deveni virale, decât să fie combătute ulterior.

„Nimeni nu a pus problema de a cenzura, nimeni nu a pus problema că noi vom închide entităţi de media sau de social media sau aşa mai departe. (…) Vedem foarte bine ce pot să facă dezinformările şi ce poate să facă o ştire virală pe social media care este mincinoasă.

Dacă o prinzi la începutul ei, mult mai bine o combaţi, decât să o prinzi când a devenit virală peste tot şi când pe lume nu o mai interesează ce mai scrii tu şi ce mai răspunzi tu”, a spus Arafat.

El a adăugat că monitorizarea şi răspunsul la anumite chestiuni inexacte, distorsionate, care sunt intenţionat dezinformatoare, este o datorie a statului, de aceea a fost creată o platformă, care să aibă în vedere aceste aspecte.

„Sunt directive europene în acest sens. Sunt reguli europene în acest sens. Faptul că o entitate media a ieşit cu un ‘fake’, că noi vrem să cenzurăm, şi s-a interpretat aşa şi mulţi au început ‘cenzură! cenzură!, cenzură!’, să îmi arate cineva unde scrie că noi vom închide pe cineva.

Oricum, nici nu avem uneltele. Singurele momente în care poţi să faci aşa ceva este în stare de urgenţă. Noi nu avem stare de urgenţă, nici nu prevedem o stare de urgenţă şi nu avem nici o unealtă, în acest sens”, a precizat Arafat.

Secretarul de stat a explicat că grupul care se va ocupa de aceste dezinformări va reprezenta o colaborare între mai multe entităţi şi nu va exista un şef al acestui grup.

„Suntem parte din acest grup. Şi alţii pot să fie parte din acest grup şi informaţiile, cum am zis, nu sunt destinate DSU-ului, sunt destinate mai multor entităţi: şi private, şi publice, şi din mediul ONG-urilor.

Deci, nu sunt informaţii care sunt destinate doctorului Arafat, ca să înţelegem asta, dar DSU le va folosi, pentru a răspunde şi a clarifica lucrurile care sunt, hai să zicem, exprimate sau reflectate în mod fals sau incorect sau distorsionat, în spaţiul public”, a mai declarat Arafat, informează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat că nu Executivul se va ocupa cu stabilirea „tipurilor de adevăruri care circulă în spaţiul public”, însă este rolul acestuia şi responsabilitatea instituţiilor publice din România să informeze corect opinia publică şi, eventual, să o facă în timp util.

„Am văzut ce s-a întâmplat, în cazul creşterii preţurilor la carburanţi. Am văzut ce s-a întâmplat, în cazul aşa-zisei crize a uleiului, sau ce se mai întâmplă, în cazul aşa-ziselor crize de alte tipuri de produse alimentare sau de altă natură, iar autorităţile trebuie să informeze de îndată în spaţiul public, chiar şi prin intermediul unei reţele de social media. Încep să circule informaţii privind situaţii care generează o anumită stare de preocupare, acele lucruri trebuie verificate, iar opinia publică trebuie să cunoască adevărul despre această situaţie”, a declarat Dan Cărbunaru.

El a adăugat că, pentru a preveni crearea de panică, prin răspândirea de informaţii false, autorităţile trebuie să intervină în timp rapid, cu informaţii complete, credibile, împreună cu cei care sunt într-un fel sau altul afectaţi.

„Iar acest lucru se face cu informaţii la care publicul să aibă acces în timp real şi concret. Răspunsul autorităţilor nu este cenzură, nu este limitarea dreptului la informare sau la liberă exprimare, ci dimpotrivă, asigurarea unui canal de comunicare în timp real între cetăţeni, între opinia publică şi sursele oficiale de ştiri, care sunt datoare să prezinte poziţia autorităţilor de fiecare dată când în spaţiul public apar semne de întrebare în legătură cu diverse domenii, cu respectarea, aşadar, a dreptului de liberă exprimare şi, bineînţeles, responsabilităţilor pe care autorităţile le au în comunicarea cu cetăţenii”, a mai spus Cărbunaru.

Raed Arafat a adăugat că, în aceste momente, dezinformarea poate reprezenta o armă.

„O armă a altora. Noi trebuie să o combatem. Ca să o combatem, trebuie să ştim de ea. Circulă foarte multe chestii în spaţiul online, în spaţiul public şi este normal să ştim, ca să putem să reacţionăm şi să răspundem cu punctul nostru de vedere.

Noi nu am trecut la închiderea unor portaluri sau alte chestii, dar vedeţi în lume deja s-au luat unele măsuri, chiar de ţări foarte democratice. Noi nici nu am luat, nici nu am recomandat, (…) dar o armă care este folosită în aceste momente, care este arma dezinformării şi a manipulării, trebuie să aibă răspuns imediat, ca să putem să oprim orice posibilitate de a impacta negativ societatea şi instituţiile care deservesc oamenii”, a afirmat Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri